Izvor: Blic, 18.Okt.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahtisari: Srbija će morati da pristane na nezavisno Kosovo

Bivši međunarodni pregovarač za Kosovo i Metohiju Marti Ahtisari, ocenio je da će Srbija morati da pristane na nezavisnost Kosova i Metohije, ukoliko želi članstvo u Evropskoj uniji, rekavši da "ne možete da trpate prst u oko EU, ako želite da joj se pridružite".



Ahtisari, čiji plan za Kosovo nikada nije prihvaćen u Ujedinjenim nacijama, u intervjuu za londonski dnevnik "Gardijan" istakao je neminovnost "države Kosovo", kao i da Srbija nema drugu opciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osim da prihvati ovakvo stanje stvari.

Liberalni "Gardijan" primećuje da se u prvom intervjuu koji je Ahtisari dao jednom britanskom listu, od dobijanja Nobelove nagrade za mir prošle nedelje, Ahtisari nije naročito osvrnuo na udarac njegovom planu za Kosmet - uspehu Srbije da prosledi slučaj legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti njene južne pokrajine Međunarodnom sudu pravde (MSP) u Hagu.

Bivši finski predsednik je takođe utvrdio da nije važno to što je ilegalni akt privremenih institucija samouprave na Kosmetu do sada priznala samo 51 zemlja od ukupno 192 države članice UN.

"Zaista je nebitno što Paragvaj nije priznao Kosovo", primetio je Ahtisari. "Dobrano preko 65 odsto bogatih sveta je priznalo. To je ono što se računa."

Ahtisari je u vezi odbijanja Srbije da ikada prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta, kazao kako će Beograd na to morati da pristane, ukoliko članstvo u EU

"Ne možete da trpate prst u oko EU, ukoliko želite da joj se pridružite," prolkomentarisao je on.

Ahtisari je dalje naveo da je ubrzo po stupanju na položaj posrednika svim stranama poslao privatnu poruku da je odvajanje Kosmeta neizbežno.

"Rekao sam da, u svetlu svega što se dogodilo, vraćanje Kosova Srbiji, nije prihvatljiva opcija," naveo je on uz primedbu da je "od marta 2006. svima trebalo da bude jasno šta će biti njegov plan."

Ahtisari je, takođe, odbio poređenja sa Gruzijom i Južnom Osetijom.

"Pitanje Kosova je rešavano u okviru UN. U slučaju Gruzije to čak nije ni pokušano", kazao je Ahtisari.

Po Ahtisariju, "ne možete tek tako ući u jednu nezavisnu državu i raditi šta hoćete, čak ni ako ste Rusija".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.