Izvor: Blic, 28.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahtisari: Pregovori početkom februara

Ahtisari: Pregovori početkom februara

Tačan datum početka pregovora o budućem statusu Kosmeta još nije određen ali, sudeći po najavama međunarodnih predstavnika, dijalog Beograda i Prištine mogao bi uslediti početkom februara.

Razgovori, koji treba da počnu dijalogom o decentralizaciji, prvobitno su bili zakazani za 25. januar, ali su odgođeni zbog smrti Ibrahima Rugove.

Zvaničnici EU i specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za pregovore >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o budućem statusu Kosmeta Marti Ahtisari založili su se za što skoriji početak dijaloga.

Ahtisari je nakon sastanka sa komesarom za proširenje EU Olijem Renom u Briselu izrazio očekivanje da će pregovori početi 'u februaru, i to što ranije'. On je rekao da su u toku kontakti s Beogradom i Prištinom u vezi sa novim datumom sastanka i decentralizacijom. Ahtisari je naglasio da nije ni pesimista ni optimista, već da veruje da se do rešenja statusa pokrajine može doći do kraja godine. Ahtisari je rekao da se mora pokušati da se rešenje nađe do tog roka, budući i da njegov posrednički mandat ističe 9. novembra.

Kristina Galjak, portparol Havijera Solane, izjavila je da EU želi da pregovori počnu što pre i da ne bude predugog odlaganja zbog smrti Ibrahima Rugove.

- Čim Priština odredi novog šefa pregovaračkog tima, Ahtisari će zakazati novi datum početka pregovora - rekla je ona i ukazala na to da je dokument pregovaračkog tima Prištine za taj sastanak već usvojen. Prištinski list 'Koha ditore' objavio je da je v.d. predsednika Kosova Nedžat Daci prekinuo prekjučerašnji susret pregovaračkog tima Prištine sa Havijerom Solanom.

'Daci ignoriše inicijativu za izbor kosovskog predsednika', naveo je list, precizirajući da je Daci prekinuo susret kada je počeo razgovor o potrebi što bržeg izbora novog predsednika Kosova. List navodi da ponašanje Dacija nije ostavilo dobar utisak na međunarodne predstavnike.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.