Izvor: Blic, 07.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahtisari: Kosovo će biti nezavisno do kraja godine

Specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Kosovo Marti Ahtisari izjavio je danas u Stokholmu da veruje da će Savet bezbednosti UN krajem ovog meseca biti u stanju da se saglasi o predlogu rezolucije o Kosovu.

On je izrazio nadu da će, na osnovu plana koji je pripremio, Kosovo do kraja ove godine biti nezavisno, prenosi DPA.

- Nadam se da će se Savet bezbednosti dogovoriti o rezoluciji pre kraja maja. Tada počinje novi period - rekao je Ahtisari švedskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << radiju.

Prema njegovim rečima, plan o nadgledanoj nezavisnosti Kosova predviđa četvoromesečno prisustvo Ujedinjenih nacija na Kosovu, posle čega je predviđeno da nadgledanje preuzme Evropska unija. Ahtisari je upozorio da bi, ukoliko se Savet bezbednosti UN ne dogovori o rezoluciji, to "umanjilo sposobnost Ujedinjenih nacija da deluju".

Ahtisari je u Stokholmu učestvovao na konferenciji, u organizaciji Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA), na kojoj je bilo reči o budućoj švedskoj pomoći Kosovu.

Švedska je od 1999. godine za Kosovo izdvojila milijardu dolara, pretežno za finansiranje operacija za očuvanje mira.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.