Agenciju čeka veliki posao

Izvor: B92, 19.Avg.2009, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agenciju čeka veliki posao

Beograd -- Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, Zorana Marković, smatra da to telo ima ovlašćenja koja će mu omogućiti efikasan rad.

Od 1. januara 2010. punim kapacitetom počeće da radi Agencija za borbu protiv korupcije. Agencija je osnovana na preporuku grupe zemalja za borbu protiv korupcije pri Savetu Evrope, kao jedinstvena institucija koja treba da se bavi sistemskim sprečavanjem korupcije. Osnivanje Agencije ne znači i ukidanje Saveta za borbu protiv korupcije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer će ova dva tela nastaviti uporedo da postoje.

Agencija za borbu protiv korupcije ima zadatak da kontroliše kvalitet rada javnih funkcionera, kako bi se vratilo poverenje građana u institucije.

Sa početkom rada Agencije ukinuće se Odbor za rešavanje o sukobu interesa, a Agencija će preuzeti nadležnosti ovog tela.

"Mi ćemo voditi registre imovine funkcionera i objavljivaćemo podatke o tome na našoj Internet prezentaciji, u meri u kojoj se ne vređa privatnost funkcionera”, rekla je direktorka Agencije, Zorana Marković, gostujući u Vestima TV B92.

"Agencija će analizirati finansijske izveštaje političkih stranaka, izveštaje o njihovim kampanjama i u saradnji sa državnim organima pripremaćemo njihove planove integriteta, što je potpuna novina u pravnom sistemu Srbije, to je preventivni rad koji je Agenciji stavljen u nadležnosti”, objašnjava ona.

Markovićeva kaže da će dosadašnji rad Saveta za borbu protiv korupcije, na čijem je čelu Verica Barać, kao i drugih državnih organa, biti pokazatelj u kom pravcu Agencija treba da usmeri svoj rad.

Agencija će imati i neka ovlašćenja koja Savet nema.

"Agencija ima mogućnost za utvrđivanje prekršajnih i krivičnih sankcija, ne direktno, ali imamo ovlašćenja da podnosimo prekršajnu i krivičnu prijavu", kazala je Markovićeva.

Direktorka agencije poručuje da ne treba očekivati velike promene na samom početku rada Agencije, ali ističe da je je veoma važna podrška koju dobijaju od državnih organa.

Za prvu godinu rada Agencije Vlada Srbije će izdvojiti 160 miliona dinara.

Može li Agencija suzbiti korupciju

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barac smatra da novoosnovana Agencija za borbu protiv korupcije neće doprineti suzbijanju te pojave.

Uprkos činjenici da je Savet za borbu protiv korupcije na osnovu dokaza i dokumenata otkrio mnoge afere u Srbiji, po pravilu tužilaštva i sudovi nisu reagovali.

Od nedavno je počela da radi i Agencija za borbu protiv korupcije, koja će moći da preuzme i deo poslova koje obavlja Savet. Baraćeva, međutim, ne veruje da će Agencija odoleti uticaju vlasti.

Za nepunih osam godina, koliko postoji Savet za borbu protiv korupcije, članovi ovog tela koje je formirala Vlada Srbije otkrili su niz afera u zemlji.

Između ostalog Savet je objavio detalje o ilegalnom izvozu šećera u Evropsku uniju, otkrio niz spornih privatizacija, od "Jugoremedije”, preko Nacionalne štedionice, do prodaje akcija trgovinskog lanca "C market”.

Savet se bavio spornim odlukama pri davanju koncesije za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, kao i spornim detaljima privatizacije Luke "Beograd” i načinom na koji su biznismeni dolazili do zemljišta kupovinom propalih preduzeća.

U svim ovim slučajevima postojale su indicije da se radi o korupciji, ali tužilaštva nisu reagovala, a pripadnici Vlade često su ignorisali dokaze do kojih je Savet došao.

"Nije čudo da te velike fenomene u kojima ima i zvučnih imena i mnogo političkog uticaja, mnogo bogatih i uticajnih, da se oni ne usuđuju da to otvore. Nacionalnu štedionicu je radio UBPOK, pa je uzelo Tužilaštvo, 'Sartid’ je radio UBPOK. Sve su to poznate i tačne stvari. Ali to u stvari govori o tom fenomenu korupcije, da je ona sistemska - na njoj počiva vlast”, upozorava Baraćeva.U međuvremenu, usvojen je Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, čime je formirano još jedno telo koje treba da se bavi sličnim pitanjima kojima se bavi Savet.

Verica Barać tvrdi da novo telo neće moći da se izbori sa uticajem izvršne vlasti. Sa početkom rada Agencije ukinuće se Odbor za rešavanje o sukobu interesa, a Agencija će preuzeti nadležnosti ovog tela.

"To već govori o tome da je namera Vlade sasvim drugačija. Da su imali dobru nameru, ostavili bi Odbor o sukobu interesa, popravili bi zakon, osnažili Odbor, poštovali 20 principa Saveta Evrope za borbu protiv korupcije, da se formiraju mala usko specijalizovana tela, ne velika, birokratska tela koja će i sama vrlo brzo postati moćan izvor korupcije”, smatra ona.

Agencija za borbu protiv korupcije u punom kapacitetu treba da počne sa radom 1. januara sledeće godine.

Osnivanje Agencije ne znači i ukidanje Saveta za borbu protiv korupcije, jer će ova dva tela nastaviti da postoje uporedo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najveći izazov finansiranje stranaka

Izvor: S media, 19.Avg.2009

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković izjavila da će najveći izazov za tu agenciju biti analiza finansiranja političkih stranka. .."Moramo podjednako da se bavimo svim poslovima, ali najveći izazov je finansiranje političkih stranaka. U septembru će biti formirana radna...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.