Agencija će se žaliti Ustavnom sudu

Izvor: Politika, 29.Jul.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija će se žaliti Ustavnom sudu

Usvajanjem amandmana Vladana Batića svim odbornicima republičkim i vojvođanskim poslanicima omogućeno je da obavljaju bilo koju drugu funkciju do kraja mandata, što ozbiljno remeti i rad Agencije za borbu protiv korupcije i demokratsku kontrolu vlasti, ocenila je juče direktorka te agencije Zorana Marković.

Ona je istakla da je tim činom vladajuća većina poslala nedvosmislenu poruku – da politički interes nije isto što i opšti interes u većini slučajeva i da vlast može >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da donese svaku odluku za koju obezbedi komotnu većinu. „Vlast uvek može sve, ali demokratska vlast mora da ispunjava svoje obaveze i poštuje standarde demokratske kontrole”, rekla je Markovićeva na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Direktorka agencije je pozvala predsednika Srbija Borisa Tadića da ne potpiše novi zakon jer je usvojeni amandman protivustavan. Ukoliko to učini, agencija će obratiti Ustavnom sudu, a o svemu će biti obaveštene i međunarodne organizacije – kancelarije EU i Ujedinjenih nacija za program razvoja, kao i misija OEBS-a.

„Odredba je protivustavna jer omogućava da narodni poslanici istovremeno obavljaju i funkcije u izvršnoj vlasti, kao i druge funkcije koje im Ustav ne dozvoljava”, istakla je ona.

U prvobitnoj verziji zakona, koji je počeo da se primenjuje od 1. januara, funkcioneri sa više funkcija morali su da do 1. aprila odluče koju od tih funkcija će obavljati i da to prijave Agenciji za borbu protiv korupcije, ali su se neki od njih žalili Ustavnom sudu koji je privremeno stavio van snage tu odredbu. Izmenama zakona, o kojima se agencija dogovorila sa Ministarstvom pravde, bilo je predviđeno da oni funkcioneri koji se nisu opredelili u predviđenom roku da do 1. septembra obaveste agenciju o tome na kojim su sve funkcijama, a potom ona njih o tome da li su u sukobu interesa. „I agencija će sada koristiti institucije koje su joj na raspolaganju i to je demokratska borba. Očekujemo da Ustavni sud da istom revnošću sada reaguje i na našu inicijativu”, ističe Zorana Marković.

Član Odbora agencije Zlatko Minić rekao da su se proteklih meseci od predstavnika vlasti čula najneverovatnija objašnjenja zašto zakon ne treba primeniti – od toga da se primenjuje retroaktivno, preko toga da je nepravedan prema vojvođanskim poslanicima koji su izabrani po većinskom sistemu, zatim da poslanici nisu funkcioneri, pa da ne postoji sukob između dve javne funkcije nego samo između javne i privatne…, ali da je suština problema u nedostatku političke volje vlasti da postavi sistem borbe protiv korupcije.

Povodom izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije juče se oglasila i organizacija Transparentnost Srbija koja je ocenila da odluka poslanika da prihvate amandman „ukazuje da je želja da se zaštite lični i partijski interesi prevagnula nad svešću da politika borbe protiv korupcije može biti uspešna jedino ako se vodi dosledno, a ne kroz pravljenje izuzetaka u antikorupcijskim propisima”.

G. Novaković

objavljeno: 30/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.