Agencija: Povećan rizik stradanja mladih u saobraćaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2022, 11:59

Agencija: Povećan rizik stradanja mladih u saobraćaju

Imajući u vidu letnje muzičke festivale koji se ovih dana održavaju u Srbiji, Agencija za bezbednost saobraćaja apelovala je na mlade ljude i njihove roditelje da obrate pažnju na povećane rizike od stradanja u saobraćaju u ovom periodu.

Agencija navodi da je u prvih šest meseci ove godine poginulo 54 mladih ljudi, što je skoro dva odeljenja jednog razreda.

U odnosu na prošlu godinu poginulo je 15 mladih više u istom periodu.

Najveći porast broja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poginulih mladih je među vozačima i putnicima u putničkim vozilima, pa je u tom periodu poginulo 20 mladih više.

Zabrinjavajući je podatak da svaki peti poginuli mladi vozač nema vozačku dozvolu i da u Srbiji godišnje pogine oko 25 ljudi u saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovali mladi vozači koji nemaju položen vozački ispit.

Mladi u najvećem broju stradaju, upravo u ovom periodu godine, tokom letnjih meseci i to najčešće vikendom.

Saobraćajne nezgode u kojima učestvuju mladi vozači u većoj meri se događaju noću i u uslovima smanjene vidljivosti.

Od 19 časova uveče do sedam časova ujutru pogine oko 80 odsto mladih vozača i putnika, a najviše njih oko ponoći.

Ono što je karakteristično, skoro polovina mladih pogine u saobraćajnim nezgodama u kojima učestvuje samo jedno vozilo, najčešće dolazi do sletanja vozila sa puta zbog gubitka kontrole nad vozilom, odnosno neiskustva i često želje za dokazivanjem.

Svi ti podaci ukazuju na nedovoljno iskustvo mladih u upravljanju vozilom, ali i nedovoljno razvijenu svest o rizicima u saobraćaju.

U proseku u Srbiji godišnje pogine oko 100 mladih u saobraćaju.

Najčešći razlozi i faktori koji dovode do njihovog stradanja u putničkim automobilima su neprilagođena brzina uslovima saobraćaja i puta, a zatim upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola.

Ono što je važno uočiti, neprilagođena brzina je češći uticajni faktor kod mlađe populacije mladih (od 18 do 20 godina), dok je alkohol češći uticajni faktor kod nešto starije populacije mladih vozača (od 21 do 26 godina).

Oni su u fazi života koji obuhvata intenzivno druženje i želju da uvek stignu na odredište što je pre moguće, a izloženi su pritisku svojih vršnjaka, ili žele "da se pokažu" pred drugima. Neiskustvo ih izlaže velikom riziku u saobraćaju.

Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na sve mlade, kao i na njihove roditelje, staratelje, prijatelje i poznanike da utiču na podizanje svesti o tome koliko je važno da svaki izlazak bude dobro isplaniran i unapred dogovoren da bi ostao zapamćen u najboljem sećanju kao dobar provod, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.