Administrativni odbor sutra o imunitetu poslanika

Izvor: S media, 04.Jul.2011, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Administrativni odbor sutra o imunitetu poslanika

Sutra razmatranje imuniteta poslanika. Skupština Srbije prvi put će raspravljati o predlozima za ukidanje imuniteta.

Administrativni odbor republičkog parlamenta razmatraće sutra zahtev pravosudnih organa za davanje odobrenja za krivično gonjenje pojedinih narodnih poslanika.

Skupština Srbije se u aktuelnom mandatu nije bavila pitanjem ukidanja imuniteta, a to skupštinsko telo će prvi put do sada raspravljati o predlozima za ukidanje imuniteta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Kako je Tanjugu ranije objasnio predsednik tog odbora Nenad Konstantinović, sedam poslanika se pozvalo na imunitet, a protiv još toliko poslanika može da se vodi krivični postupak, jer se nisu pozvali na poslanički imunitet.

- Kada se poslanik ne pozove na imunitet, protiv njega može potpuno normalno da se vodi krivični postupak i takvih slučajeva je sedam. Postoji još šest ili sedam njih koji su se pozvali na imunitet i sada utvrđujemo da li su ti postupci još aktivni u tužilaštvu i u sudu i za sve one za koje se utvrdi da su aktivni, raspravljaćemo o predlogu za ukidanje imuniteta, rekao je Konstantinović.

Administrativni odbor će, pošto bude raspravio te slučajeve, uputiti adekvatan predlog republičkom parlamentu.

Nastavljena sednica, poslanici razmatraju amandmane

Poslanici pitali najviše o Kosovu (VIDEO)

Sajt Skupštine 85.000 dolara!

U pitanju su, kako je objasnio Konstantinović, različita krivična dela, koja nisu ni na koji način u vezi sa poslom koji ti poslanici obavljaju, kao što su zloupotrebe i remećenje javnog reda i mira, dok je jedan od njih prekršaj.

Apsolutni imunitet predviden je članom 103 Ustava Srbije, o kome se ne može raspravljati u parlamentu, a odnosi se na izgovoreno mišljenje ili na glasanje, odnosno na ono što državni funkcioneri u svom radu redovno rade.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petoro poslanika pod udarom zakona

Izvor: Danas, 04.Jul.2011

Administrativni odbor Skupštine Srbije trebalo bi na današnjoj sednici da odlučuje o zahtevima nadležnih pravosudnih organa za ukidanje imuniteta poslanicima koji se terete za krivična dela po službenoj dužnosti. To su poslanici SRS Momir Marković, Momčilo Duvnjak, Gordana Paunović Milosavljević...

Nastavak na Danas...

Skupština: Gust raspored

Izvor: B92, 05.Jul.2011, 08:20

Beograd -- Poslanici republičkog parlamenta izjasniće se danas o 16 zakonskih predloga i drugih akata koji su na dnevnom redu aktuelne sednice. Nakon toga nova sednica...Na dnevnom redu sledeće, vanredne, sednice je 13 akata, među kojima su i izveštaji nekoliko nezavisnih regulatornih tela...Danas...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.