Izvor: B92, 29.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Administrativni odbor nije raspravljao o skidanju imuniteta

Beograd -- Administrativni odbor Skupštine Srbije, iako je prethodno bilo najavljeno, u ponedeljak nije skinuo imunitet pojedinim poslanicima protiv kojih postoje krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja i klevete. Predsednik Odbora Boško Ristić odlučio je da od nadležnih pravosudnih organa zatraži podatke koji su se narodni poslanici pozvali na imunitet. "Mi smo doneli zaključak da se Administrativni odbor obrati svim podnosiocima zahteva za skidanje imuniteta koji bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nas obavestili o tome ko se u konkretnom slučaju pozvao na imunitet da bi se o njegovom imunitetu raspravljalo, da ne bismo raspravljali o imunitetima onih lica koji se na njega nisu pozvali", rekao je Ristić.

Pre samo pet dana Boško Ristić je najavljujući da će se Odbor do početka redovnog jesenjeg zasedanja izjasniti i o ukidanju imuniteta pojedinih poslanika, rekao: "Pojedini poslanici imaju i više krivičnih prijava za krivično delo zloupotrebe. Moram da kažem da će Odbor bez obzira na stranačku pripadnost doneti odluku o ukidanju imuniteta svih poslanika za krivična dela koja spadaju u teža i da će biti omogućeno da pravda bude dostižna i jednaka za sve građane", rekao je tada Boško Ristić.

Članovi Odbora potvrdili su u ponedeljak raniju odluku da neće raspravljati o skidanju imuniteta u slučaju da se radi o kleveti ili uvredi, bez obzira da li je reč o privatnoj ili tužbi po službenoj dužnosti. Među 20-ak poslanika, za koje je sud zatražio raspravu o skidanju imuniteta, su Branislav Ivković, Žarko Obradović, Nataša Mićić, Dragan Maršićanin, Dejan Mihajlov, Momčilo Trajković, Tomislav Nikolić i Boško Ristić. Mihajlov, Obradović, Trajković su istakli da se ni ranije nisu pozivali na imunitet, niti bi to učinili sada.

Predsednik Administrativnog odbora Boško Ristić koji je zajedno sa Natašom Mićić tužen za zloupotrebu službenog položaja prilikom glasanja o guverneru Narodne banke Srbije, pročitao je danas izveštaj o glasanju u kojem se kaže da nije bilo prigovora na povrede poslovnika i zapisnika sa Skuštine i da je Mićićeva utvrdila kvorum na osnovu podataka iz elektronskog sistema. "Konstatacija je da samo tokom glasanja svaki poslanik koji je prisutan može da stavi prigovor na kvorum. Ukoliko postoji sumnja, onda se utvrđivanje kvoruma ponavlja. Ukoliko je primedba u vezi sa glasanjem, ono se ponavlja, a ukoliko i tada postoji prigovor, onda Administrativni odbor u roku od 24 časa mora da donese odluku. Svega ovoga u prethodnim glasanjima nije bilo, zapisnik je pročitan na sednici skupštine bez primedbi i prigovora, tako da smatram da je to pravno perfektno", rekao je Ristić.

Ristić je rekao da će ovaj izveštaj, koji su članovi odbora primili k znanju, biti upućen Prvom opštinskom tužilaštvu.

Žarko Obradović iz SPS, stranke koja je tražila listing glasanja i podigla krivičnu prijavu protiv Mićećeve, u ponedeljak je novinarima saopštio da se na osnovu listinga vidi da su postojale zloupotrebe poslaničkih kartica i da nije bilo kvoruma za izglasavanje Zakona o lustraciji, kada su zloupotrebljene kartice SNS-a. "Izvode sa glasanja smo dobili pre 4-5 dana. Mi smo podneli krivične prijave. Nedvosmisleno je utvrđeno od strane poslanika SPS-a da su zloupotrebljene kartice Momira Radojičića i Živanka Radovančeva, u vreme glasanja za Savet Narodne banke i izbor guvernera oni nisu bili u sali, oni su bili u poslaničkoj kancelariji", rekao je Obradović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.