Izvor: B92, 24.Apr.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ademi: Paralelna komanda

Ljubljana -- Hrvatski general Rahim Ademi brani se da je u operaciji Medački džep postojao paralelni lanac komandovanja.

General Hrvatske vojske, Rahim Ademi se, u sredu, pred sudom u Zagrebu branio od optužbi da je odgovoran za ratne zločine u operaciji Medački dzep, koja je 1993. godine sprovedena na širem području Gospića.

Ademi, kako prenose slovenački mediji, tvrdi da je u toj operaciji postojao paralelni lanac komandovanja, odnosno da su tada iz komandovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bili isključeni oficiri Hrvatske vojske koji su, kao i on, prebegli iz JNA.

Ademi tvrdi da je vojnu akciju Medački džep iz Zagreba vodio tadašnji komandant glavnog štaba Hrvatske vojske, pokojni Janko Bobetko, koji je postavio i Mirka Norca na čelo 9. gardijske brigade.

Ademi dodaje da su Bobetko i Norac vodili neposrednu komunikaciju, mimo vechine ostalih komandanata na frontu u Lici.

Proces Ademi-Norac je prvi koji je haški sud prepustio hrvatskom pravosuđu i počeo je krajem 2005. godine.

Ademi i Norac su osumnjičeni da su su kao komandujuchi odgovorni za topovske napade i nesprečavanje zločina u vojnoj akciji Medački dzep, izvedenoj južno od Gospicha, u okviru koje su mučeni, ubijeni i proterani Srbi koji tamo žive.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.