Izvor: B92, 20.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AP: Srbija tone, uprkos ekonomiji

Beograd -- AP ocenjuje da je Srbija postala ekonomski "tigar" Balkana, ali joj preti eksplozija nacionalizma i nova izolacija od Zapada.

Američka agencija objavila je analizu stanja u Srbiji, u kojoj navodi da, uprkos najbržem rastu ekonomije, Srbiju vuče nadole politika i rastući nacionalizam. Agencija navodi da ispadi nacionalizma nisu ništa novo u Srbiji, ali da izbledeli grafit u Beogradu izaziva više žaljenje nego strah: "Na kolena pred Srbima" - hvalisava pretnja davno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prošle ere.

Niz udaraca počeo je prošlog proleća, kada je Evropska unija suspendovala pregovore o članstvu sa Srbijom jer vlasti nisu uhapsile haškog optuženika Ratka Mladića, za koga se veruje da se krije u Srbiji.

Geografska izolacija je usledila nekoliko nedelja kasnije. Državna zajednica Srbija i Crna Gora raspala se nekoliko meseci kasnije, kada je Crna Gora, posle referenduma, proglasila nezavisnost i tako ostavila Srbiju samu.

Sada se očekuje da će pregovori o konačnom statusu Kosova dovesti do nezavisnosti te pokrajine, a Srbija bi uskoro mogla da iskusi svoje najveće poniženje - izgubiće pokrajinu koju mnogi smatraju srcem svoje stare domovine.

Stvari ipak nisu tako crne, navodi agencija. Ekonomski, Srbija je postala neka vrsta balkanskog tigra, sa godišnjim rastom od šest odsto, koji hvale i Svetska banka i Međunarodni monetarni fond.

Celu analizu agencije AP možete pročitati u rubrici Mišljenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.