ANEM: Presude guše slobodu

Izvor: B92, 30.Mar.2011, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANEM: Presude guše slobodu

Beograd -- Asocijacija slobodnih i nezavisnih medija (ANEM) kritikovala presudu kojom je novinar iz Čačka Stojan Marković osuđen i kažnjen sa 100.000 dinara zbog klevete.

Presudom Osnovnog suda u Čačku, direktor i odgovorni urednik Radija "Ozon" Stojan Marković osuđen je za klevetu zbog humoreske u "Čačanskim novinama".

ANEM smatra da je neprihvatljivo da se sudskim presudama, bilo građanskim za naknadu štete, bilo krivičnim za klevetu, ograničava sloboda izražavanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prema oceni ANEM-a, to se posebno odnosi na kritičke i satirične tekstove usmerene na nosioce najviših državnih i političkih funkcija.

Osnovni sud u Čačku je konstatovao da je Marković komentarom "Dolazi vreme za polaganje računa: Davidović, Jocić, Šarančić, neka se spremi..." i humoreske "Zanemoćali mandarin", objavljenim u "Čačanskim novinama" februara 2009. godine, oklevetao bivšeg ministra Velimira Ilića, i zato ga je kaznio sa 100.000 dinara.

Istim povodom, podsećaju iz ANEM-a, čačanski Viši sud je Markovića obavezao da Iliću plati 180.000 dinara naknade štete, zbog pretrpljenih duševnih bolova nanetih povredom časti i ugleda.

Tu presudu je potvrdio i Apelacioni sud, a Marković je uložio i ustavnu žalbu koja je još u postupku pred Ustavnim sudom Srbije.

U saopštenju ANEM-a se ističe da je Ilić do jula 2008. godine bio ministar, pre toga dugogodišnji čelnik lokalne samouprave u Čačku, a od 1998. godine je i predsednik parlamentarne stranke - Nove Srbije.

ANEM je pozvao nadležne institucije da "ulože dodatne napore, kako ustavnom zagarantovano pravo na slobodu izražavanja i obaveza sudova da odredbe o ljudskim i manjinskim pravima tumače u korist unapređenja vrednosti demokratskog društva, ne bi ostali samo mrtvo slovo na papiru".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.