ANEM: Neka rešenja promašuju cilj

Izvor: B92, Tanjug, 13.Jul.2009, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANEM: Neka rešenja promašuju cilj

Beograd -- Asocijacija nezavisnih elektronskih medija saopštio je da žali zbog načina na koji se pristupa izmenama medijskih zakona u Srbiji.

ANEM podseća da je pre tek nešto više od mesec dana, bez prethodne javne rasprave, Narodna skupština, na predlog grupe poslanika vladajuće koalicije, promenila Zakon o radiodifuziji, omogućivši Skupštinskom odboru za kulturu i informisanje da potpuno arbitrarno vrši predselekciju kandidata civilnog i medijskog sektora za članove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Saveta RRA.

"Sada se u skupštinskoj proceduri nalaze i Zakon o Nacionalnim savetima nacionalnih manjina, kojim se protivno odredbama Zakona o javnom informisanju i Zakona o radiodifuziji, Nacionalnim savetima daje pravo da osnivaju medije koji će se finansirati iz javnih prihoda, kao i izmene i dopune Zakona o javnom informisanju, koje kao i ranije izmene Zakona o radiodifuziji, nisu prošle javnu raspravu”, naveo je ANEM u saopštenju.

U saopštenju se još navodi da je "nesporno da su se mehanizmi samoregulacije medijskih i novinarskih asocijacija pokazali kao nedorasli da se nose sa svakodnevnim i grubim narušavanjima profesionalnih standarda na medijskoj sceni”, ali ANEM ukazuje da je rešenja trebalo tražiti u poreskim i krivičnim propisima, kao i da neka od rešenja, koja Vlada nudi u svom predlogu izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju, "promašuju cilj i objektivno predstavljaju opasnost po slobodu izražavanja u Srbiji”.

ANEM poziva Vladu Srbije da još jednom razmotri opravdanost pojedinih rešenja iz njenog predloga izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju, te da uvaži osnovane primedbe iz novinarskih i medijskih asocijacija koje na takva rešenja stižu.

Ministarstvo ne odustaje od izmena

Ministarstvo kulture saopštilo je da neće odustati od uvođenja principa odgovornosti za poštovanje osnovnih normi profesionalnog i objektivnog novinarstva.

"Predloženim izmenama i dopunama Zakona o informisanju garantuje se i štiti sloboda medija i pravo javnosti da sazna istinu, ali se propisuju maksimalne sankcije za neistinu, laž, klevetu, ugrožavanje dece i slične stvari koje se danas objavljuju u medijima, a da za to niko ne odgovara", ocenilo je Ministarstvo povodom oprečnih stavova o predloženiim izmenama.

Kako je navedeno, najoštrije kritike dolaze upravo od onih koji postojeće nepreciznosti Zakona o javnom informisanju najviše zloupotrebljavaju i krše osnovna etička i profesionalna načela slobodnog novinarstva.

U saopštenju je citiran Kodeks novinara Srbije koji navodi da je "sa novinarstvom nespojivo objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta, glasina, kao i izmišljenih pisama ili pisama čiji autor nije poznat ili njegov identitet nije proverljiv".

G17 ne očekuje probleme oko zakona

Funkcioner G17 plus Vlajko Senić izjavio je da ne veruje da izmene Zakona o javnom informisanju može uzdrmati vladajuću koaliciju.On je rekao da očekuje da će zakon bez većih problema biti usvojen u parlamentu.

"Na poslednjoj sednici Vlade uz uzdržanost socijalista taj Predlog zakona je prošao. Sve druge stranke su dale podršku i ja očekujem da će on bez većih problema biti usvojen u Skupštini", rekao je on novinarima u Skupštini Srbije.

Prema rečima Senića ne bi bilo dobro da zakoni koje predlaže Vlada nemaju podršku u parlamentu.

"Ne verujem da on može da uzdrma odnose u vladajućoj koaliciji, zakoni su takvi da uvek postoji nekih nezadovoljni član vladajuće koalicije, ali koalacija podrazumeva neku vrstu solidarnosti i očekujem da će taj predlog imati jasnu podršku u parlamentu i da ćemo imati

priliku da u narednom periodu argumentima pokažemo da ga je neophodno doneti po hitnom postupku”, objasnio je on.

Upitan da li će se SPS predomisliti i da li će biti prihvaćeni neki od poslaničkih amandmana uloženih na taj Predlog zakona, Senić je rekao da će G17 plus kao poslanička grupa sigurno, ali i Ministarstvo kulture nadležno za taj zakon, prihvatiti svaki amndman kojim se zakon popravlja.

"Postoje neke stvari koje moraju da se urade i tu ne postoji mogućnost trulog kompromisa. Što se tiče načina na koji će se zakon izglasati, ne bih prebrojavao poslanike, mislim da postoji jedna ogromna većina u vladajućoj koaliciji i da će to biti dovoljno za donošenje zakona”, ponovio je on.

Senić je naveo da je za G17 plus neprihvatljivo to da se često zakoni koje predlažu ministri iz te stranke nalaze na jednoj drugačijoj vrsti provere nego što su zakoni nekih drugih ministara iz vladajuće koalicije.

"Postoje zakoni koje predlažu drugi na koje mi imamo primedbe koje su takvog obima da kada bi samostalno odlučivali neke od njih ne bismo podržali, ali činjenica da smo u vladajućoj koliciji nalaže da se pravi kompromis i očekujem jasnu podršku ovom zakonu”, zaključio je on.

Jovanović: Primeniti već postojeće zakone

Teški problemi zloupotrebe medija ne mogu se rešavati samo jednosmerenim rešenjima iz predloženih izmena Zakona o javnom informisanju, smatra lider LDP-a Čedomir jovanović.

"Mi nemamo problem sa novinarima, naš problem su konzervatori mračne i zaostale politike koji kroz divljanje tzv. tabloida ostvaruju svoje političke ciljeve", naveo je on u pisanoj izjavi.

Jovanović smatra da se ovaj zakon donosi samo zbog nekoliko medija, ali se problem ne može rešiti njime, već na njih treba dosledno primeniti već postojeće zakone o finansijskom poslovanju i organizovanom kriminalu.

"LDP se zalaže za sistemsko rešenje kojim će biti neutralisani antireforsmki i antievropski motivi grupa koji stoje iza takvih medija. To su mediji koji su pripremali javno mnenje za politička ubistva u Srbiji i zbog toga se zloupotrebe koje vrše ne mogu sprečiti samo kroz nekoliko nesređenih izmena zakona o informisanju, koje bi u budućnosti mogle da dovedu u opasnost i slobode i prava onih koji se ozbiljno bave novinarstvom", navodi on.

Jovanović je ocenio da je Vlada, "pod pritiskom jedne partije i ministra koji je godinama bio saradnička veza tabloida, na brzinu i na sumnjiv način poslala Skupštini predlog zakona koji navodno treba da reši probleme".

Liberalno-demokratska partija doneće do početka rasprave, nakon konsultacija Predsedništva i Poslaničkog kluba i razmatranja finalne verzije zakona, odluku o načinu glasanja, zaključio je on.

DSS: Loš i štetan zakon

Predsednik izvršnog odbora Demokratske stranke Srbije Jovan Palalić ocenio je danas da izmene i dopune Zakona o informisanju, koje se nalaze u skupštinskoj proceduri, drastično užavaju medijske slobode.

"Ovaj štetan i loš zakon treba hitno povući iz skupštinske procedure, jer je donet bez konsultacija sa strukom, što pokazuje i oštra reakcija medija", kazao je Palalić na konferenciji za novinare.

On je naveo da bez ozbiljne javne rasprave o tako osetljivoj temi, Vlada Srbije "ide u potpuno suprotnom smeru, želeći da kontroliše i pritiska medije".

Prema rečima Palalića, mediji u Srbiji "će biti u velikom problemu, jer je zakon po svojim posledicama identičan zakonu iz Miloševićevog vremena".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.