ANA planira napad na sever Kosova?

Izvor: Politika, 14.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANA planira napad na sever Kosova?

Kosovska Mitrovica – Predstavnici Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova saopštili su juče da je u selu Koš, između opština Istok i Rudnik, nedavno održan sastanak pripadnika Albanske nacionalne armije (ANA) na kojem je, između ostalog, planiran napad na severnu Kosovsku Mitrovicu, Leposavić i na enklave južno od Ibra. Detalje o planu napada izneo je juče Nebojša Jović, predsednik SNV-a Kosovske Mitrovice, pozivajući se na dokument do koga su došli "tajnim kanalima". Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tom planu, kako je rekao Jović, ukoliko pregovori o statusu južne pokrajine ne budu išli u pravcu koji očekuju Albanci, teroristi iz redova ANA-e, napali bi severni deo Mitrovice, ali ne iz južnog dela grada, već iz pravca Muslimanskog groblja na putu Zvečan – Kosovska Mitrovica.

Osim pripadnika ANA-e, u napadu bi učestvovali i Albanci iz sela Košutovo, Gušavac i Vidomirić. Prema Jovićevim rečima, napad na Leposavić teroristi bi izveli iz pravca sela Šaljska Bistrica, Košutovo i Ceranjska Reka, koja se naslanjaju na magistralni putni pravac Raška – Kosovska Mitrovica, a prvi na udaru našli bi se žitelji sela Ibarska Slatina i naselja Sočanica.

U dokumentu čije detalje je izložio Jović navedeno je da su se o napadu na sever Kosova i na enklave dogovorili, između ostalih, Daut Uka, Hazir Haziri, Adem Feriti, Gzim Rama i Šeremet Jašari, pripadnici ANA-e, na sastanku održanom 29. oktobra, a koji su logistički podržali Kadri Veseljij i Esad Ujkani iz Obaveštajne albanske službe.

Kako je pojasnio Jović, ukoliko bi ovaj plan ANA-e bio osujećen, onda bi Albanci krenuli u velike organizovane demonstracije širom Kosova, koje bi se pretvorile u nasilje slično onom iz 2004. godine, ali sa težim posledicama.

– Nasilje je planirano kao reakcija na inscenirano ubistvo ili neku sličnu situaciju za koju bi bila okrivljena srpska strana. Nije isključeno da je ovaj dokument namerno stigao u naše ruke da bi se zastrašili Srbi, a istovremeno izvršio pritisak na međunarodnu zajednicu za dobijanje nezavisnosti – kazao je Nebojša Jović naglasivši da dokument koji je stigao do njih neće "ni potceniti ni preceniti".

Predstavnik SNV-a je rekao da Srbi očekuju da na ovakve pretnje preventivno reaguju predstavnici kosovskih vlasti, kao i Kfor, od kojeg očekuju zaštitu.

--------------------------------------------------------------------------

Paravojne patrole na severu Kosova?

Pripadnici zabranjene albanske paravojne formacije Albanska nacionalna armija patroliraju severnim Kosovom, duž administrativne granice sa Srbijom, uprkos zabrani međunarodnih vlasti, tvrdeći da su se na to odlučili "isprovocirani srpskim pretnjama i da će braniti Kosovo do poslednjeg vojnika", objavila je juče agencija Asošiejted pres, a preneo Tanjug.

Komandant zabranjene Albanske nacionalne armije, koju je Misija UN na Kosovu proglasila terorističkom organizacijom, poznat pod nadimkom Preka, koji predvodi grupu od pedesetak ljudi obučenih u crne uniforme i naoružanih lakim pešadijskim naoružanjem poput "kalašnjikova", rekao je AP-u da njegova grupa patrolira severom Kosova da bi "sprečila srpski upad u taj region". "Mi smo na svojoj zemlji i mi im ne pravimo probleme, nego oni (srpske paravojske) hoće da dođu ovde. Naši neprijatelji jesu Srbija i Garda cara Lazara", rekao je Preka.

Međutim, na naše pitanje da li je tačno da pripadnici ANA-e patroliraju severom Kosmeta, Nebojša Jović, predsednik SNV-a Kosovske Mitrovice odgovorio je da nema takvih informacija.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.