AFERA PAŠNJAK 2: Šutanovac na divlje dozidao 139 kvadrata?

Izvor: Kurir, 05.Apr.2016, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AFERA PAŠNJAK 2: Šutanovac na divlje dozidao 139 kvadrata?

Bivši ministar odbrane na postojeći stan u centru Beograda od 190 kvadratnih metara dogradio još 139, za koje nema sve papire, piše portal Centra za istraživanje korupcije.

BEOGRAD - Bivši ministar odbrane i funkcioner DS Dragan Šutanovac sagradio je bez građevinske dozvole 139 kvadratnih metara stambenog prostora u centru Beograda, piše portal Centra za istraživanje korupcije (CIK). Šutanovac, međutim, negira te navode, tvrdeći da je sve sazidano po zakonu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
Prema pisanju CIK, Šutanovac je kao suinvestitor zgrade sagradio stan od 190 kvadrata, a na to dodao još 139 bez dozvole, pa je dobio dupleks od 330 kvadratnih metara. Inače, na toj lokaciji jedan kvadrat luksuznog stana procenjuje se na oko 3.000 evra.

Kako su već pisali mediji o aferi „Pašnjak“, bivši ministar je s nekoliko partnera investirao u izgradnju zgrade od devet stanova koja se nalazi na Vračaru, nadomak Hrama Svetog Save. Među suinvestitorima su bili i fudbaleri Gordan Petrić i Nemanja Vidić, ćerka Žarka Zečevića Mia, kiparska ofšor firma „Vilab farm LTD“ i drugi.

Odstupili od plana

Međutim, da je objekat prešao predviđene gabarite saznalo se nakon što je investitor Dragan Petrić podneo zahtev za legalizaciju 28. januara 2014. Sekretarijatu za poslove legalizacije Grada Beograda, piše CIK. Naime, nadležni organi utvrdili su odstupanje od izdate građevinske dozvole za 237,94 kvadrata bruto površine. CIK dalje navodi, pozivajući se na dokumenta u koje je imao uvid, da se najveći deo prekoračenja odnosi na Dragana Šutanovca, odnosno na njegovu suprugu Mariju, na koju se vodi stan, odnosno da su oni nelegalno dozidali još 139 kvadrata.

CIK navodi da je 2013. izdato rešenje da se ruši višak kvadrata, s obzirom na to da, po nalogu Sekretarijata za inspekcijske poslove, nije dopunjena izmena građevinske dozvole koju su tražli, ali se to nije desilo. Investitori su rušenje uspeli da izbegnu predajom zahteva za legalizaciju tri dana pred istek roka, 28. januara 2014.

Ovaj portal konstatuje da su izbegnute i mnoge naknade za nelegalnu gradnju 237 kvadrata, čime je država uskraćena za oko 6,4 miliona dinara jer naknade u opštini Vračar po kvadratu iznose 27.000 dinara.

Crno na belo... Zahtev za legalizaciju na kome je navedeno da zgrada odstupa od građevinske dozvole

Izbegli naknade

Kako navode u CIK, na Šutanovca od te sume „otpadaju“ četiri miliona dinara. Međutim, na kraju su zajedno platiti svega 46.000 dinara za legalizaciju jer su izbegli plaćanje naknada za gradnju.

S druge strane, Šutanovac tvrdi da nije reč ni o kakvoj nelegalnoj gradnji, već da je u procesu legalizacije došlo do procesa prenamene dela terasa i zajedničkih prostorija.

- Jedan milimetar zgrada nije izašla van gabarita projekta. Nigde ništa nije dozidano. Predviđeno je bilo da jedan deo terase bude zelena površina. Samo se vrši prenamena terase, na koju niko ne može da izađe jer je jedna moja, a druga nije moja. Vrši se prenamena terase da ne bude zelena površina, ali ništa nije izašlo van dozvoljenih okvira - kaže Šutanovac za Kurir.

Činjenice

IMOVINSKA KARTA DRAGANA ŠUTANOVCA

Plata u Skupštini Srbije 100.000 dinara

Nasleđena kuća od 157,5 kvadrata, nasledstvo, 1/3 udela

Nasleđena njiva od 3,5 ha 1/3 udela

Stan od 63 kvadrata (poruœen), 1/10 udela

Štedni ulog – ima

Autor: Nevena Mijušković,Foto: Aleksandar Jovanović

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.