Izvor: B92, 05.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

A za Šarančića - stan

Beograd -- Generalni direktor železnice Milanko Šarančić najavio je da će otkupiti luksuzni stan u centru Beograda.

Taj mu je stan železnica dala na korišćenje. Sindikati železnice kažu da je to porazno jer za tri godine Šarančićevog upravljanja to preduzeće samo popada. Stručnjaci pak objašnjavaju da je problem u tome što je tehnička Vlada donela uredbu kojom je omogućila državnim službenicima da na rok od 20 godina otkupe stanove u kojima trenutno žive, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a za koje država plaća mesečni zakup.

Milanko Šarančić, o čijim malverzacijama na toj funkciji je TV B92 već izveštavao, kako se saznaje u oktobru prošle godine je od železnice dobio na korišćenje stan od 108 kvadratnih metara na Vračaru u novoizgrađenoj luksuznoj zgradi.

Na interfonu zgrade, doduše, nema njegovog prezimena, a od komšija niko nije hteo ni da potvrdi, ali ni da dematuje da Šarančić stanuje u toj zgradi.

U tom delu grada kvadrat novogradnje košta oko dve hiljade evra, a Šarančić je, prema pisanju medija, najavio da samo čeka pravi trenutak da kupio taj stan na kredit od 20 godina i uz kamatu od samo jedan odsto.

Milenko Šarančić nije danas bio dostupan za komentar.

U nevladninoj organizaciji koja se bavi korupcijom, Transparentnost Srbija upozoravaju da je reč o još jednom primeru kako državni služebnici mogu jeftino da dobiju stanove i to kada je za veliki broj građana kupovina stana nedostižna, što je sada dodatno otežano najavljenim ukidanjem subvencionisanih stambenih kredita za mlade.

Nenadić smatra da je ključ problema u uredbi koju je tehnička vlada donela u januaru.

Nakon donošenja te uredbe, pravni eksperti su rekli da samo skupština može da propiše uslove pod kojima se ili daje kredit ili daje otkup stana državnim službenicima.

I B92 je nakon donošenja uredbe tražio od nadležnih organa informaciju o tome koliko takvih stanova je dodeljeno i po kojim kriterijumima. U stambenoj komisiji Vlade pre skoro tri meseca dobili smo obećanje od predsednika komsije ministra Slobodana Lalovića da će to objaviti na posebnoj konferenciji koja medjutim, nikada nije održana.

I u sindikatu železnice pitaju se kako to Šarančić može da otkupi stan po tako povoljnim uslovima, kada je firma koju on u poslednje tri godine vodi u sve gorem stanju. Sindikat je zbog toga već održao dva jednočasovna štrajka upozorenja, a za 20. maj najavljuje zaustavljanje vozova.

Milenko Šarančić je inače javnosti postao poznat kada je B92 izveštavao o aferi kupovine švedskih polovnih vozova, koji su nabavljani bez tendera preko firme koja se bavi uvozom garderobe.

Tada je Velimir Ilić stao u odbranu svog bliskog saradnika, da bi kasnije ministar priznao da je ipak bilo nepravilnosti u nabavci lokomotiva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.