Izvor: Glas javnosti, 04.Okt.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

A sad malo i o belom Šengenu

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović sazvala je prvu sednicu drugog redovnog zasedanja parlamenta za utorak, 7. oktobar. Na dnevnom redu biće predlozi zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, o odgovornosti pravnih lica za krivična dela, zakon o strancima, o zaštiti državne granice, kao i o agenciji za borbu protiv korupcije.

Tu su i predlozi zakona koje je vlada dva puta slala i povlačila iz Skupštine, a koji su neophodni za stavljanje građana >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Srbije na belu šengen listu. Opozicija i vlast međusobno se optužuju ko je kriv za to što parlament nije ispunio svoj deo zadatka za putovanje bez viza.

- To je obmana vlasti. Nema bele šengen liste ako se ne usvoje zakoni, ali toga neće biti i ako se oni usvoje. Prvi uslov za sve, pa i za vize je hapšenje Ratka Mladića - kaže poslanik LDP-a Vladan Batić. Dodaje da je to što nisu usvojeni zakoni neophodni za usklađivanje našeg zakonodavstva sa evropskim, posebno onih nužnih za vizne olakšice demonstracija nemoći i neodgovornosti vladajuće većine, bez obzira na „opstrukciju SRS“.

- Opstrukcija je, izgleda, odgovarala vladajućoj koaliciji, jer njenih poslanika nema dovoljno. Neki su u Savetu Evrope, neki na privatnim putovanjima, dok su se neki razbežali na sve strane - tvrdi Batić.

A šef poslaničkog kluba SPS-a Branko Ružić kratko je za Glas rekao da u Batićevim tvrdnjama nema istine.

- To su prave gluposti i neistine, jer nikome ne odgovara gubljenje vremena za usvajanje važnih zakona - kaže Ružić.

Ipak, valja reći da su ranije proteklog meseca odgovorni u vladinoj kancelariji za pridruživanje EU više puta ponovili da to što se propušta 15. oktobar za odluku Evropske komisije nije smak sveta, posebno u kontekstu najave potpredsednika Božidara Đelića da građani Srbije na vizne olakšice mogu da računaju od leta iduće godine.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.