Izvor: B92, 07.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

75.000 evra za obnovu toaleta

Kraljevo, Beograd -- Za obnovu toaleta na železničkoj stanici u Kraljevu Javno preduzeće Železnice Srbija uložilo je 75.000 evra.

Novac je izdvojen za obnovu 39 kvadratnih metara toaleta, koji još nije ni završen. U Železnicama Srbije kažu da toalet renoviraju jer je inspekcija utvrdila da je, zbog lošeg stanja, ugroženo zdravlje ljudi koji ga koriste i da su ponosni na svaki novi objekat koji adaptiraju.

Kraljevčani će uskoro moći da se pohvale jednim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od najskupljih staničnih toaleta u Srbiji. Kada se završi obnova, 39 kvadratnih metara ukupno će koštati neverovatnih 75.000 evra.

U Železnicama Srbije su nam u pisanom saopštenju obrazložili opravdanost ulaganja. Kako kažu, projekat adaptacije je na zahtev Železnica uradio Institut CIP, a verifikovao Institut "Kirilo Savić".

"Železnice Srbije ponosne su na svaki novi objekat koji adaptiramo i moderizujemo širom Srbije, a u funkciji je podizanja kvaliteta naše usluge, funkcionalnosti i lepšeg izgleda železničke infrastrukture", navodi se u saopštenju.

"Uvereni smo da su putnici i korisnici naših usluga više nego zadovoljni boljim i lepšim izgledom srpskih železnica", navodi se.

Odluku o renoviranju potpisao je direktor Železnica Milanko Šarančić, sa kojim u ovom preduzeću nisu mogli da obezbede razgovor za B92. Tako nije dobijen odgovor na pitanje da li je 75.000 evra zaista realna vrednost adaptacije toaleta u Kraljevu.

Za ulaganja u toalet u Kraljevu znaju i poslanici Skupštine Srbije, koje je o tome obavestio lider Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić i sa govornice od MUP-a i Tužilaštva zatražio da istraže ovaj slučaj.

"Što je mnogo, mnogo je. To je moglo za 7.000 evra. Sada se postavlja pitanje šta tek rade na velikim projektima koji koštaju po nekoliko stotina miliona i to rađa sumnju", rekao je Batić.

Podsećamo, B92 već je izveštavao o nekoliko afera u ovom preduzeću za vreme mandata istog direktora. Radnici Želvoza letovali su u motelu Šarančićevog brata, a on je nabavio i švedske lokomotive od vlasnika butika garderobe.

Iako je i ministar Velimir Ilić priznao da je bilo propusta u nabavci, Šarančić, koga ministar u javnosti stalno hvali, i dalje je na mestu direktora.

Ispred toaleta u Kraljevu nema ni table sa imenom izvođača radova i investitora, što je zakonska obaveza. Samo stoji upozorenje ispisano rukom "Pazi, gradilište".

U dopisu Železnica piše da su na tenderu odabrane tri firme koje izvode kompletne vodovodne, kanalizacione, elektro i zanatske radove. Radovi su počeli u septembru i, kako se nadaju u Železnicama Srbije, uskoro će biti gotovi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.