70. godina od početka Drugog svetskog rata

Izvor: S media, 01.Sep.2009, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

70. godina od početka Drugog svetskog rata

Poljski predsednik Leh Kačinjski i premijer Donald Tusk otvorili su rano jutros, ispred Spomenika braniocima na poluostrvu Vesterplate, kod Gdanjska, svečanost povodom 70. godišnjice početka Drugog svetskog rata.

Kačinjski i Tusk su, u društvu ratnih veterana, odali poštu palim poljskim vojnicima u četiri sata i 45 minuta, u vreme kada je, pre tačno sedam decenija, bez prethodne objave rata, nemački ratni brod "Šlezvig-Holštajn" otvorio vatru na vojnu bazu kod Gdanjska, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << javio je britanski radio Bi-Bi-Si (BBC).

Taj napad je označio početak svetskog sukoba u kojem je život izgubilo više od 50 miliona ljudi širom sveta, od čega skoro šest miliona u Poljskoj.

Uprkos očekivanjima da poljska baza neće odolevati napadima s mora, kopna i iz vazduha duže od 12 sati, 182 poljska vojnika branila su je sedam dana.

Glavnoj ceremoniji, koja će biti održana popodne u Gdanjsku, prisustvovaće lideri 20 zemalja, medju kojima nemačka kancelarka Angela Merkel, ruski premijer Vladimir Putin, premijeri Italije i Francuske, Silvio Berluskoni i Fransoa Fijon, kao i premijer Srbije Mirko Cvetković.

Kako je primetio BBC, odnosi Poljske s Berlinom bolji su od onih s Moskvom, delimično zbog različitih interpretacija dogadjaja s početka rata.

Crvena armija je, naime, dve nedelje posle nemačke invazije na Poljsku, aneksirala istočni deo te zemlje, u skladu s tajnim dogovorom s nacistima.

Sovjetske tajne službe su početkom 1940. godine ubile u šumama oko Katina više od 20.000 poljskih oficira. Moskva je za ta ubistva 50 godina krivila naciste, a tek 1990. je priznala odgovornost, mada je odbacila navode da je reč o ratnom zločinu. Rusija i dalje odbija da otpečati tajna dokumenta o masakru.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.