Избори у ЕУ између 6. и 9. јуна 2024. године

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Maj.2023, 09:35

Избори у ЕУ између 6. и 9. јуна 2024. године

Наредни избори за Европски парламент одржаће се између 6. и 9. јуна 2024. године, навела је шведска министарка за европске послове Јесика Росвал у писму упућеном председници ЕП Роберти Мецоли. Фото: Танјуг/АР/Jean-Francois Badias
Шведска тренутно председава Саветом ЕУ.
Према писању >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Еурактива писмо је упућено 12. маја и оно је одговор на Мецолин предлог да се избори одрже у периоду од 23. до 26. маја.
У писму је објашњено да, будући да државе чланице нису могле да донесу једногласну одлуку о датуму избора, тренутни изборни закон ЕУ стандардно поставља изборне дане почетком јуна.
„Као што знате, Изборни закон ЕУ утврђује да је за промену датума потребна једногласна одлука Савета, након консултација са Европским парламентом. Будући да ниједан од алтернативних датума није добио потребну подршку, примењиваће се датуми утврђени изборним законом ЕУ“, навела је Росвал у писму.
Како се наводи, та одлука може да створи одређене потешкоће, пре свега европосланицима који ће имати мање времена да формирају радну већину и донесу кључне одлуке о новом саставу Европске комисије.
На изборима 2019. године, отприлике 60 одсто од 705 европарламентараца било је ново у Парламенту, док се за наредне изборе очекује да ће бити више од 50 одсто посланика у првом мандату.
Закон је на снази од 1976. године и одредио је услове за прве директне изборе за Европски парламент 1979. године и од тада се није мењао.
Поједини посланици из Европске народне партије (ЕПП) нису задовољни законом и сматрају да би требало да се на нивоу ЕУ уведу транснационалне листе, да се грађанима ЕУ омогући да бирају мањи број европарламентараца из других земаља на листи широм ЕУ и да се правно обавезује тзв. Спиценкандидат процес, односно избор кандидата за председника Комисије који представља европску политичку странку која добије највише места.
Тај предлог ЕП је усвојен у мају прошле године, али државе чланице тек треба да гласају о предлогу, што је мало вероватно да ће учинити пре следећих избора, што значи да ће нацрт закона бити одбачен.

Турска: Пребројано 99,38 одсто гласова, Ердоган освојио 49,24 одсто

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Избори у ЕУ између 6. и 9. јуна 2024. године се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.