24 ministarstva nove vlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

24 ministarstva nove vlade

BEOGRAD - Prema Predlogu zakona o ministarstvima, koji je kasno sinoć upućen u skupštinsku proceduru, nova Vlada Srbije imaće 24 ministarstva.

Prema predlogu koji su parlamentu na hitno usvajanje uputila 122 poslanika vladajuće većine predviđeno je formiranje novog Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva za Nacionalni investicioni plan, kao i zadržavanje Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

"Klasika" ostaje

Vlada će, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao i do sada, imati ministarstva spoljnih poslova, odbrane, unutrašnjih poslova, finansija, pravde, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ekonomije i regionalnog razvoja, rudarstva i energetike, za infrastrukturu, za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

U novoj vladi predviđeni su i resori trgovine i usluga, nauke i tehnološkog razvoja, prosvete, omladine i sporta, zdravlja.

Ministarstvo za telekomunikacije obuhvataće i oblast informacionog društva.

Zadržava se Ministarstvo rada i socijalne politike, a Ministarstvo životne sredine se proširuje prostornim planiranjem.

Vlada će imati još ministarstva kulture, vera i dijaspore.

Stari "kroj" više ne odgovara potrebama

U obrazloženju predlagači navode da je do sada važeći zakon Zakon o ministarstvima nije više u mogućnosti da obezbedi sistem organa državne uprave saglasan potrebama Republike Srbije.

Tako, na primer, za izrazito multinacionalnu i multikonfesionalnu državu kakva je Republika Srbija, neophodno je potrebno postojanje posebnog ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Isto, posebno ministarstvo koje bi obavljalo poslove u oblasti životne sredine i prostornog planiranja neophodno je zarad adekvatnog koordinisanja, sprovođenja i nadzora nad velikim projektima koji su u toku i koji se očekuju.

Promena naziva kod Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo posledica je usaglašavanja sa nazivom strategije koju je Vlada usvojila 2006. godine.

Umesto ministra bez portfelja koji je zadužen za Nacionalni investicioni plan osniva se posebno ministarstvo i precizno se definišu njegove nadležnosti.

Po hitnom postupku

Usvajanjem Predloga zakona o ministarstvima po hitnom postupku ubrzaće se formrianje nove vlade i time sprečiti dalji vakuum u mnogim segmentima izvršne vlasti i koji rezultira mnogobrojnim štetnim posledicama.

Zato je predviđeno da zakon stupi na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", navedeno je u obrazloženju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.