Izvor: B92, 19.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

225 stranica obaveza

Beograd -- Iako se predviđa da će SCG u EU ući 2012, u Nacionalnoj strategiji Vlade Srbije godine se ne pominju.

Često se kaže da je Srbija i Crna Gora na putu ka Evropskoj uniji u predškolskoj fazi. Potpredsednik Vlade Miroljub Labus kaže da će taj proces biti ubrzan, čemu bi trebalo da doprinese jučerašnje usvajanje Nacionalne strategije za priključenje SCG EU, na 225 strana detaljno popisanih svih obaveza koje moraju biti ispunjene.

Učesnici tribine u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizaciji nedeljnika Vreme i fondacije Fridrih Ebert rekli su, između ostalog, da je kandidatura izvesna za dve do tri godine, a da se napredak u tome pravcu vidi i u životu običnih ljudi. Pomoćnik ministra za ekonomske veze sa inostranstvom Duško Lopandić kaže da je do pre godinu dana radno vreme počinjalo u 8.00, potom u 8.30, a sada počinje u 9.00. "Vidi se da je u poslednjih godinu dana mnogo urađeno", kaže on.

Čemu strategija

Miroljub Labus kaže da je realno da Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji bude potpisan sledeće godine. Prema njegovim rečima, usvajanje Strategije je važno jer niko neće moći da odbije članstvo Srbije ako ona ispuni sve preuzete obaveze i evropske standarde kada dođe trenutak proširenja EU.

Koordinator izrade Strategije Milica Delević Đilas ocenila je da će paralelno sa ispunjenjem zahteva iz Strategije Srbija spovesti političke i ekonomske reforme i da u tom konktekstu treba posmatrati i sve eventulane pritiske iz Brisela.

Strategija obuhavata sve segmente društva. Jedna od preporuka je da se u pogledu godina za odlazak u penziju muškarci i žene izjednače, i to na 65. Preporučeno je i da što pre budu aktivirani privatni penzioni fondovi jer će oni ubuduće biti presudni za penzije, koje više neće biti finansirane iz budžeta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.