Главни економиста ММФ-а: Монетарна политика ће бити чврста до 2025. године

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Jul.2023, 12:21

Главни економиста ММФ-а: Монетарна политика ће бити чврста до 2025. године

Монетарна политика ће и надаље морати да буде чврста, пошто је инфлација упорнија него што смо очекивали, изјавио је главни економиста Међународног монетарног фонда (ММФ) Пјер-Оливије Гуринша. Фото: Танјуг/Andrew Harnik У интервјуу за шпански „Паис“, Гуринша је констатовао да је >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << тренутна инфлација у Европској унији и еврозони нижа због пада цена енергије и хране, али да се базна инфлација не смањује.
Економисти ММФ-а ће ускоро извући закључке из овог развоја, али Гуринша додаје да досадашње пооштравање монетарне политике није донело адекватне резултате и да она можда треба да дуже остане на овом нивоу – бар до 2025. године.
Према његовим речима, порука скупа економиста у Синтри је да ће високе каматне стопе остати неко време, да неће бити ускоро смањене.
Главни економиста ММФ-а је истовремено напоменуо да сценарио рецесије у САД „није близу“.
„Америчка економија показује отпорност: незапосленост је на историјски најнижим нивоима које нисмо видели више деценија ,има довољно слободних радних места, а економија и даље расте, можда чак и снажније него што се очекивало“, рекао је он.
На питање да ли могуће победити инфлацију, а да се истовремено не проузрокује економска рецесија, Гуринша је истакао да ће то бити „веома тешко“.
„Европске економије већ успоравају, а америчка економија ће можда морати да успори још више. Могуће је, али мислим да ће тешко, теже за еврозону него за САД“, закључио је Гуринша.
Počinje isplata junskih penzija, čekovi prvo stižu samostalcima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Главни економиста ММФ-а: Монетарна политика ће бити чврста до 2025. године се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.