Izvor: B92, 24.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

200 miliona za praznu skupštinu

Beograd -- Ukoliko propadnu pregovori o formiranju nove vlade, novi izbori biće neminovni, što će samo dodatno opteretiti državni budžet.

Međutim, kako B92 istražuje, budžet već opterećuju bivši i sadašnji poslanici Skupštine Srbije, koja pri tom ni ne zaseda, za više od 200 miliona dinara. I jedni i drugi će platu primati, čak i ako budu raspisani novi izbori.

Pored toga što parlament ne zaseda, u redu za platu, pored novoizabranih poslanika su se našli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i poslanici iz prethodnog saziva.

Za 114 bivših poslanika koji su se prijavili da u narednih šest meseci koriste poslaničku platu, bez poslaničkog dodatka, u periodu od 15. februara do 15. jula, iz budžeta će biti izdvojeno 76.218.120 dinara.

Pored starih, u Skupštini Srbije je, od 1. marta, i 160 poslanika koji su u stalnom radnom odnosu. Njihova neto plata je 106 hiljada dinara, što znači da će za mart za njihove plate biti izdvojeno oko 25 miliona dinara bruto. Svaki od 250 poslanika će za mart dobiti i 30.000 na ime poslaničkog dodatka.

Ako bi propali dogovori o formiranju nove vlade, stari i novi poslanici bi u periodu od 1. februara do 30. septembra, i ako ne bi radili ništa od onoga za šta su ih građani birali, osiromašili budžet za 250 miliona dinara. I to bez dodataka, naknada za prevoz i plata šefova poslaničkih grupa.

Kada se na to doda milijarda i po dinara, koliko košta predizborna kampanja stranaka, građani Srbije bi preko budžeta, zbog novonastale političke situacije, izdvojili oko 1,75 miliona dinara.

Ekonosmski analitičar Mija Lakićević, smatra da ovako veliki izdatak građana, ipak nije najgora stvar koja bi mogla da zadesi poreske obveznike. "Veći je problem ako bi bila formirana vlada koja bi loše radila, jer bi time bilo potrošeno više novca."

Inače, bivši ministar finansija, Mlađan Dinkić, kaže da bi novim dopunama budžetskog sistema bilo regulisano finansiranje novih izbora ali ne odbacuje ni mogućnost da tehnička vlada, nekom posebnom uredbom reguliše finansiranje predizborne kampanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.