Izvor: B92, 28.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

200 godina od prve vlade

Kragujevac -- U manastiru Voljavča kod Kragujevca održana je svečana sednica Vlade Srbije povodom 200-te godišnjice osnivanja prve srpske vlade.

Na svečanoj sednici pored većine ministara prisustvovali su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve. Nakon svečane sednice vlade, premijer Srbije obratio se okupljenima u manastiru Voljavča.

Tom prilikom, on je izjavio da se Vlada Srbije, i posle 200 godina od formiranja prve srpske vlade, suočava s problemom formiranja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << države. Koštunica je rekao da i danas važe poruke predaka i da bi narod imao budućnost, mora da ima dobro uređenu državu, jer "bez držve i njenih jasnih okvira nema ni privrede".

Obraćajući se okupljenima u manastiru Voljača, Koštunica je naglasio da "država ne može biti bilo kakva" i da volja pojedinca ili grupe ne može biti iznad zakona, već da zakon mora biti iznad njih. Govoreći o međunarodnom položaju Srbije, on je rekao da Srbija i danas mora, kao i pre 200 godina, "da se dovija za svoj status, ali ne odričući se svog identiteta".

Premijer je takođe rekao i da je potreban konsenzus ili, kako bi se ranije reklo "disciplina i sloga" da bi se u današnjim prilikama, koje su slične onima iz 1805, ostvarili osnovni državni ciljevi.

Promovisana knjiga Vlada Srbije od 1805-2005.

Sinoć je u Beogradu bila promocija knjige Vlade Srbije od 1805-2005. Promociji prisustvovao i jedan bivši premijer, Zoran Živković. On je rekao da su Vlade koje su se smenjivale u ovom periodu učinile dosta dobrog, a da je na vladama koje dolaze da budu još bolje.

"Može da se učini dosta ali samo budala ili jako zao čovek će pokušati da sa tog mesta čini nešto loše. Potpuno je neprirodno da kad imate šansu da radite neke velike stvari, da učinite nešto loše. Dešavalo se, puno puta i ja ne mogu da razumem te ljude koji su bili na toj poziciji i namerno hteli da učine nešto loše. Iz pozicije vlade Zorana Đinđića koju sam detaljno pratio i vlade koju sam ja vodio, sigurno da nije bilo želje da se učini ništa loše i ja mislim da kad podvučemo te tri i po godin, možemo da budemo zadovoljni da je mnogo više bilo dobrih stvari nego grešaka", kazao je Živković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.