Izvor: B92, 24.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

20 godina od 8. sednice

Beograd -- Na današnji dan pre 20 godina održana je 8. sednica Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije.

Ta sednica je, prema mnogim tumačenjima, odredila sudbinu Srbije u nastupajućim decenijama. Oni koji su tada podržali Miloševića i njegovi sadašnji simpatizeri smatraju da je ova sednica događaj koji je označio početak procesa reformi u Srbiji, dok Miloševićevi politički protivnici definišu 8. sednicu kao početak dugogodišnje tragedije koju su obeležili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << brutalni ratovi na prostoru bivše Jugoslavije.

Sednica je predstavljala konačni razlaz Slobodana Miloševića i tadašnjeg predsednika Predsedništva SFRJ Ivana Stambolića.

Na sednici, kojoj je predsedavao Milošević kao predsednik Predsedništva CK SKS, kroz odluku o razrešenju iz članstva Dragiše Pavlovića, zbog kritika olako obećane brzine rešavanja problema Kosova, u suštini se prelamao sukob Stambolića i Miloševića.

Ivan Stambolić: Predsednik gradskog komiteta ruši se samo zato jer je u jednoj njegovoj rečenici ili Slobodan Milošević ili bilo ko drugi video nekakvu aluziju na sebe.... Društvo i organizacija mogu da idu dalje bez ovog ili onog pojedinca, ma ko da je u pitanju. SK Jugoslavije je to u svojoj istoriji dokazao i pokazao, ali za SK nije nevažno na koji način se lišava ljudi.

Slobodan Milošević: Odbijam svođenje stavova CK na moje lične stavove jer je to uvredljivo za predsedništvo CK, koje je dva dana o tome raspravljalo, kao i tvrdnje da predsedništvo CK ne zna da radi svoj posao.

Pobedila je tvrda, Miloševića struja, što je, prema mišljenju mnogih poznavalaca, ali ne i njegovih pristalica, vodilo uspostavljanju njegove apsolutističke vlasti i utiranju puta ratovima 90-ih.

Međutim, Miloševićeve pristalice i danas tvrde suprotno i tim povodom su organizovale skup o 8. sednici.

"Ako je mogla ta struja, a ona je jedino postojala, mislim na struju Stambolića, da napravi krupne stvari da zaustavi rascep Srbije, pa zašto to nije u prethodnih 40 godina napravila", zapitao je Radoš Smiljković, bivši član CK SKS.

"Možda bi proces razdvajanja bio drugojačiji na ovaj ili onaj način, gori ili bolji, teži ili lakši, ali, verujte mi, ni danas ni tada kada sam boravio na toj funciji počeo sam da ne verujem u to da Jugoslavija može da opstane", rekao je Zoran Anđelković, bivši sekretar omladine SFRJ i član predsedništva CK Srbije.

Mnogi smatraju da su tragični događaji iz 90-ih imali korena upravo u toj sednici, odnosno da je ona bila uvežbavanje rata. "Način na koji se s najbližim prijateljima obračunavalo i ta spremnost da se ide do kraja, pa čak i do fizičkog uništenja, to je, u stvari, bila prethodnica onome što je sledilo", kaže istoričarka Ljubinka Trgovčević, koja je bila učesnica 8. sednice i protivila se Miloševiću.

"Zbog toga smo videli od onih koji su izašli kao pobednici sa te sednice da nisu imali nikakve samilosti ni prema uništenim gradovima, a kamoli prema uništenim ljudima i silnim žrtvama", kaže ona.

Miloševićevu vladavinu u Srbiji zatim su obeležili ratovi, paravojne formacije, inflacija, piramidalne štedionice, sankcije, osiromašenje društva, bujanje kriminala i bombardovanje.

Miloševićev mentor Ivan Stambolić posle te sednice povukao se iz javnog života, a u pismu Miloševiću 1991. godine naveo je da ćuti jer je to jedino sredstvo odbrane koji mu nije oduzeo.

Stambolić je nestao 25. avgustra 2000. godine, a tokom akcije Sablja tri godine kasnije otkriveno je da su ga na Fruškoj gori ubili pripadnici JSO-a.

U presudi za ovoj zločin navedeno je da je Stambolić ubijen po nalogu Miloševića i da je bio eliminisan kao politički protivnik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.