17 godina od ubistva Dade Vujasinović

Izvor: Glas javnosti, 08.Apr.2011, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

17 godina od ubistva Dade Vujasinović

Nezavisno udruženje novinara Srbija (NUNS) ponovo je, po 17. put, pozvalo policiju, tužilaštvo i pravosuđe Srbije da rasvetle i procesuiraju ubistvo novinarke Radislave Dade Vujasinović.

"Punih 17 godina porodica, prijatelji i kolege Dade Vujasinović, cela domaća i međunarodna javnost, čekaju na pravdu za Dadu. Vreme je da pravda bude zadovoljena, a krivci, inspiratori i ubice izvedeni pred sud i kažnjeni za veliki zločin počinjen nad jednim životom, jednom profesijom i slobodom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
Država Srbije je dužna da omogući pravdu", izjavio je predsednik NUNS-a Vukašin Obradović povodom 17. godišnjice ubistva Dade Vujasinović.

NUNS je podsetio da je republička tužiteljka Zagorka Dolovac nedavno izjavila da su u ranijoj istrazi ovog ubistva postojali propusti slični propustima načinjenim u kasnijim ubistvima novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

"Ti "propusti" ukazuju na nameru prvih istražitelja da kompromituju istragu i žrtve. Izjava tužiteljke je ohrabrujuća, ali nije dovoljna jer je nova istraga otvorena pre više od dve godine. Mi tražimo rezultate. Ponovićemo i zahtev da i ovu istragu preuzme Tužilaštvo za organizovani krinimal od koga očekujemo da rasvetli i ubistva Ćuruvije i Pantića", naveo je Obradović.

Radislava Dada Vujasinović ubijena je 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu. Prvobitnom istragom utvrđeno je da se poznata novinarka ubila iz lovačke puške, što njena porodica i kolege nikada nisu prihvatili zahtevajući novu istragu.

Taj zahtev je ispunjen tek januara 2009. kada je Okružno tužilaštvo u Beogradu policiji podnelo zahtev da prikupi dokaze o ubistvu, baziran na veštačenju balističara Vlade Kostić koji je utvrdio da su u telu Dade Vujasinović nađena dva filcana čepa i da rane nije mogla naneti sama sebi.

Radislava Dada Vujanović bila je novinarka magazina "Duga", poznata po vrhunskim izveštajima sa ratiša u Hrvatskoj i BiH, istraživačkim temama i tekstovima o organizovanom kriminalu.

Rođena je 10. februara 1964. godine u Čapljini (BiH). Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, 1987, a najveći deo novinarske karijere provela u "Dugi".

"Žao mi je jer sam voljom sudbine rođena ovde. A moglo je da se desi da se rodim negde drugde i provedem ceo život u srećnoj zabludi o ljudskom rodu", napisala je Dada Vujasinović u pismu sestri objavljenom posthumno u knjizi "Svedočenja (iz obeščašćene zemlje)".

Sedamnaest godina bez osuđenih ubica još su jedno, najteže svedočenje, istakao je NUNS.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.