16 godina od operacije Bljesak

Izvor: B92, 01.Maj.2011, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

16 godina od operacije Bljesak

Beograd -- Parastosom obeležena 16. godišnica operacije "Bljesak", u kojoj je za 36 sati ubijeno više od 280, a iz Hrvatske proterano oko 15.000 Srba.

Kod dela izbeglih koji žive u Srbiji 1. maj budi teška sećanja - na današnji dan pre 16 godina, počela je akcija "Bljesak" u Zapadnoj Slavoniji, koja je za Srbe značila progon.

U toj akciji hrvatske vojske, prognano je 15 hiljada Srba, ubijeno više od 280. Parastosom u Crkvi svetog Marka u Beogradu obeležena je njena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 16. godišnjica.

Za zločine nad Srbima u zapadnoj Slavoniji, koja je bila pod zaštitom UN, niko nije optužen ni pred Haškim tribunalom, ni pred hrvatskim sudovima.

16. godinu za redom porodice izbegle iz Zapadne Slavonije tokom vojne akcije "Bljesak" prisustvuju parastosu i pale sveće za svoje poginule. Mnogi od njih kažu da i dalje ne znaju gde su sahranjena tela poginulih kao ni kada će konačno biti ekshumirani zemni ostaci i predati porodicama.

Hrvatske vojne i policijske snage napale su zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja '95. godine, kada je ova oblast bila zona pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Iznenadnim udarom odsečeni su gradovi Pakrac i Okučani s okolinom, a u okruženju hrvatskih snaga našlo se 6.000 Srba.

U "Bljesku" je zarobljeno oko 1.450 pripadnika Srpske Vojske Krajine. Za samo 36 sati ubijeno više od 280, a prognano oko 15.000 ljudi. Za zločine niko nije odgovorao.

Operacija "Bljesak" je potpuno promenila etničku strukturu zapadne Slavonije, jer su kuće izbeglih Srba u velikom broju zaposeli hrvatski doseljenici iz Bosne i Hercegovine i sa Kosova, konstatovao je u svom izveštaju Hrvatski helsinški odbor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.