Izvor: B92, 04.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

12 godina posle Oluje

Beograd -- Danas se obeležava 12. godišnjica vojno-policijske akcije Oluja, koja je dovela do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske.

Godišnjicu su obeležili protest prognanih ispred Ambasade Hrvatske i parastos zrtvama u crkvi Svetog Marka. Parastos je služio mitroplit crnogorsko-primorski Amfilohije, a prisustvovali su premijer Srbije Vojislav Koštunica, ministri za infrastrukturu i vera Velimir Ilić i Radomir Naumov, čelnici Beograda i nekoliko stotina građana. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Zločin bez kazne, Olujom do NDH", "Hrvatska još krije 2.650 ubijenih" - tim parolama je oko 150 članova porodica, nestalih, ubijenih u Hrvatskoj započelo obeležavanje godišnjice Oluje ispred hrvatske ambasade u Beogradu. Okupljeni su protestnom pismu "od hrvatske države tražili da 12 godina posle progona prekine sa diskriminacijom svojih državljana srpske nacionalnosti i da im vrati nacionalne, političke, ekonomske, verske i lične slobode."

"Zahtevamo da se u ustavu Republike Hrvatske srpskom narodu povrati status ravnopravnog naroda koji je imao kroz vekove koji mu je nasiljem oduzet, da se poduzmu zakonodavne i političke mere koje će onemoguciti diskriminaciju Srba u Hrvatskoj, u sudstvu, državnoj upravi, školstvu, kulturi, opštim pravima, penzionom osiguranju, zapošljavanju", rekao je Rade Ličina, jedan od predstavnika prognanih Srba.

Uz fotografije najbližih, okupljeni su tražili da se rasvetli i sudbina nestalih, ali i da se reši pitanje onih koji prognani žive daleko od svojih domova. Krajišnici kažu i da je malo učinjeno da se reši sudbina nestalih, identifikovano je samo 420 mrtvih.

"U peridu između 1990. i 1995. je ubijeno, zarobljeno, ranjeno, nestalo oko 20.000 Srba. Danas još uvek imamo 2.650 o kojima ne znamo ništa", rekao je Rade Čubrilo, iz udruženja "Povratak proteranih Krajišnika".

Okupljeni su se ubrzo uputili ka crkvi Svetog Marka. Sa transparentima "Da se ne zaboravi", ispred crkve ih je sačekalo više stotina Krajišnika, ali i onih koji su došli da odaju počast žrtvama.

Koštunica: Srpski narod neće zaboraviti Oluju

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da "srpski narod nikada neće zaboraviti stravčan prizor etničkog čišćenja, kada je pre 12 godina proteran i sa svojih ognjišta iskorenjen ceo jedan narod, Srbi Krajišnici".

"Najduža kolona prognanih koju je Evropa videla posle Drugog svetskog rata zauvek će ostati svedočanstvo o porazu svih onih kojih su počinili ovaj zločin i koji su za njega odgovorni", navodi se u izjavi Koštunice.

"Tokom celog prošlog veka bilo je bezbroj počinjenih zločina prema srpskom narodu i moramo učiniti sve da se nijedna nevina žrtva nikada ne zaboravi i da se tako nešto nikada ne ponovi", izjavio je Koštunica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.