101 godina za Gnjilansku grupu

Izvor: B92, Beta, Tanjug, Fonet, 21.Jan.2011, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

101 godina za "Gnjilansku grupu"

Beograd -- Odeljenje za ratne zločine Višeg suda osudilo devet pripadnika "Gnjilanske grupe" OVK na ukupno 101 godinu zatvora zbog ubistava u Gnjilanu tokom 1999.

Devet pripadnika "Gnjilanske grupe" je osuđeno zbog ubistva i mučenja do smrti najmanje 32 civila.

Drugi, još neidentifikovani pripadnici OVK, su od juna do septembra 1999. preduzimali radnje koje su imale za posledicu smrt 80 civila srpske i nealbanske nacionalnosti, kao i u nezakonitom zatvaranju 153 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << civila, koji su potom pušteni.

Na po 15 godina zatvora osuđeni su Aguš Memiši, Selimon Sadiku i Samet Hajdari.

Na po 10 godina zatvora osuđeni su Nazif Hasani, Burim Fazliju, Faton Hajdari i Ahmet Hasani, a na po osam godina osuđeni su Ferat Hajdari i Kamber Sahiti.

Optuženi koji su u pritvoru ostaće tamo do pravosnažnosti presude, dok je optuženima koji su krajem 2010. godine pušteni iz pritvora produžena mera zabrane napuštanja prebivališta u Preševu.

Sud je 29. decembra 2010. godine, posle završnih reči, ukinuo pritvor petorici optuženih - Ahmetu Hasaniju, Nazifu Hasaniju, Feratu Hajdariju, Kamberu Sahitiju i Burimu Fazliju.

Sudija Snežana Nikolić-Garotić rekla je da je krivica optuženih nesumnjivo utvrđena na osnovu izvedenih dokaza.

Ona je kazala da su se posle donošenja rezolucije 1244 jedinice OVK rasporedile u Gnjilanu i terorisale Srbe i druge nealbance.

Dodala je da je "Gnjilanska grupa" postupala po naredbama komandanata Fazlije Ajdarija, Redžepa Alija i Šaćira Šaćirija.

Predsednica sudskog veća doslovno je u obrazloženju presude navela metode mučenja.

"Komadant je rekao: 'Došlo je naše vreme da se osvetimo! Ubijajte, prikrivajte tragove i proterajte Srbe sa Kosova'! Posledica toga je 80 ubijenih i 153 zarobljena, a 34 se vode kao nestali, a od toga je gnjilansak grupa osuđena za zarobljavanje i mučenje najmanje 32 i ubistva", rekla je sudija.

Ona je u obrazloženju presude navela da su optuženi pripadnici OVK žrtvama komadali tela, u jednom slučaju žrtvi odsekli polni organ mačetom, lomili prste kleštima, lomili šipkom lobanju i u rupu u glavi zakucali upaljač, silovali žene, ejakulirali u usta i terali da gutaju spermu, gurali im pendreke u polne organe i "psovali im srpsku majku".

Sudija Snežana Nikolić-Garotić je rekla da je sud u potpunosti poverovao svedokinjama C1 i C2 koje su danima silovane na posebno ponižavajući način i koje su molile da ih ubiju i čudile se kako su preživele.

"Njihovo svedočenje je ubedljivo i potkrepljeno medicinskom dokumentacijom i veštačenjem. Kada su ih pustili 23. juna 1999, rekli su im da odu sa Kosova i da poruče ostalim Srbima koji žele da se vrate na Kosovo, šta će im se desiti", rekla je sudija.

Snežana Nikolić-Garotić je rekla da sud veruje iskazima zaštićenih svedoka i iskazu svedoka-saradnika pod preudonimom "Božur 50", koji je bio pripadnik ovk.

Sudija je istakla da su optuženi znali da žrtve pate i kada bi se onesvestile, polivale bi ih vodom i govorili: "Diži se! Nisam te zvao na svadbu"!

Sud je prilikom odmeravanja kazne, kao otežavajuće okolnosti, uzeo brutalnost optuženih i trajanje izvršenja krivičnih tela, a, kao olakšavajuću okolnost, uzeo je porodične prilike optuženih.

Snežana Nikolić-Garotić je navela da je propisana kazna za te zločine od 5 do 20 godina i dodala da je optuženi Faton Hajdari u vreme izvršenja krivičnog dela imao 16,5 godina, dok Aguš Memiši, Burim Fazliju i Samet Hajdari nisu napunili 21 godinu, a ostali optuženi bili su malo stariji i imali su 22 ili 23 godine.

Tokom suđenja okrivljenima je omogućeno da ispitaju sve svedoke koje je odbrana predložila, kao i svedoke koji su svedočili protiv njih, a ispitano je ukupno 39 svedoka, od koji je veći broj sud pozvao po službenoj dužnosti.

Stranke u postupku imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od 30 dana.

Za zatvaranje, pljačku, mučenje, zlostavljanje, silovanje i svirepa ubistva civila optuženo je 17 pripadnika nekadašnje OVK, od kojih su osmorica u bekstvu i njima se sudi u odsustvu, dok se devetorici sudilo u Beogradu.

Postupak je razdvojen protiv optuženih koji su bekstvu – Fazlije Ajdaria, Redžepa Alije, Šaćira Šaćirija, Šefketa Muslijua, Sadika Alije, Idriza Alije, Šemsija Nuhijua i Ramadana Halimija.

Rok za žalbu Apelacionom sudu 30 dana

Tokom pretresa saslušano je 39 svedoka, a saslušanje svedoka saradnika trajalo je čak 11 dana. U Tužilaštvu kažu da to najbolje opisuje komplikovanost procesa i dodaju da se ne bave se politikom i davanjem političkih ocena.

"Prvo da naglasim da je suđenje vođeno u skladu sa svetskim i evropskim standardima. O samoj presudi ćemo se izjasniti nakon što dobijemo njen pismeni otpravak. Želimo da kažemo da nijedna žrtva ne sme biti zaboravljena i da u slučaju ovog tužilaštva nacionalnost nije važna, mi ćemo to procesuirati", kaže Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine.

Advokati odbrane već najavljuju žalbu na izrečenu kaznu, uz tvrdnju da je presuda doneta bez dokaza umesto kojih su korišćene samo izjave svedoka. Posebne zamerke imaju na ulogu svedoka saradnika za koga tvrde da mu se ne može verovati.

"Da je ovaj predmet suđen u Prištini bila bi oslobađajuća presuda, ovde je potpuno normalno da je doneta jedna politička presuda koja služi dnevno političkim potrebama. Naravno da ćemo se žaliti i ako apelacioni sud odigra zakonitu ulogu suda zakona biće usvojena 100% moja žalba", kaže Ilija Radulović, advokat Ahmeta i Nazifa Hasanija.

Politički predstavnici Albanaca sa juga Srbije ne veruju pravosuđu svoje zemlje i tvrde da je sud bio pod uticajem politike.

"Mi smatramo da je ovaj monitrani politički proces. Sigurno je pritisak određenih medija u Beogradu, pritisak politike da se ujednačava kriminal koji je urađen za vreme rata na Kosovu", kaže Ragmi Mustafa, gradonačelnik Preševa.

Rok za žalbu Apelacionom sudu na presudu je 30 dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.