100 dana Ministarstva prosvete

Izvor: B92, 14.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

100 dana Ministarstva prosvete

Zoran Lončar (FoNet)

Beograd -- Ministar Zoran Lončar kaže da će Ministarstvo prosvete u narednom periodu pripremiti strategiju obrazovanja i nove zakone.

Lončar kaže da je ministarstvo u prvih sto dana radilo na pripremi i sprovođenju novih organizacionih i kadrovskih promena i realizaciji upisa učenika i studenata u srednje škole i na fakultete. Lončar je istakao da će ministarstvo u narednom periodu, zajedno sa sindikalnim organizacijama i stručnom javnošću, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pripremiti strategiju obrazovanja i nacrte skupa prosvetnih zakona.

Predstavljajući rad ministarstva na čijem je čelu, Zoran Lončar naveo je da je pri ministarstvu formiran poseban sektor za inspekcijski nadzor koji će proveravati rad obrazovnih institucija, da je usvojena nova sistematizacija radnih mesta i da će kadrovske promene u sektoru obrazovanja tek uslediti.

Lončar navodi da će ministarstvo nastaviti da sprovodi obrazovnu politiku koju je usvojila vlada:

"Ona je bazirana na tri osnovne pretpostavke, a to je da je oblast prosvete od suštinskog značaja za razvoj čitave naše države Srbije, zatim da Srbija ima dugu i dobru prosvetnu tradiciju, kao i na tome da treba da bude nastavljen jedan dobro osmišljen i pažljivo sprovođen sistem reformi prosvetnog sistema", kaže on.

Na novinarsku konstataciju da je u proteklih 100 dana rada ministarstva više govorio o Kosovu nego o prosveti, Lončar najavljuje da će se u narednom periodu više pojavljivati u javnosti u funkciji ministra prosvete, ali ponovo iznosi stav o Kosovu:

"Naravno da period koji je pred nama, s obzirom na to da je u Srbiji počela školska godina, biće prilike da se ja u funkciji ministra prosvete mnogo više pojavljujem na onim mestima gde se ostvaruju funkcije prosvete. U ovom momentu savakako da je najvažnije državno pitanje očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije. To je osnovno, prvo programsko opredeljenje ove vlade, i nemate ništa prirodnije da svaki član vlade sprovodi politiku te vlade".

Lončar je naveo i da će vlada poštovati Protokol o platama i sva predviđena povećanja za zaposlene u prosveti do kraja godine.

Prema njegovim rečima, tek predstoje razgovori o kolektivnom ugovoru na kojima treba da se postigne dogovor o protokolu za 2008. godinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.