Орбан: Европска политика се суочава са озбиљним изазовима

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Nov.2023, 15:41

Орбан: Европска политика се суочава са озбиљним изазовима

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас да су у последње време бурна дешавања у свету и додао да се политика Европе суочава са озбиљним изазовима. Фото: Танјуг/Kyrgyzsatn’s Presidential Press Office via AP „Одговори Европе на те изазове снажно ће утицати на њене односе са туркофоним државама“, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << рекао је Орбан на Самиту туркофоних држава у Астани, преноси МТИ.
Навео је да је светска безбедност, из угла Европе, тренутно у најгорем стању од краја Хладног рата. „Ситуација никада није била тако тешка и компликована у протеклих 30 година, као сада“, рекао је Орбан, подсетивши да у Украјини већ више од 18 месеци бесни рат, да је на Блиском истоку избио оружани сукоб, као и да расте претња од тероризма у Европској унији.
Мађарски премијер је истакао да такође растуће цене енергената штете конкурентности Европске уније. „Дилема Европе се односи на то да ли има интерес да ствара блокове у светској економији или да развија глобалне мреже и повезаност“, рекао је Орбан.
Према његовим речима, постоје два тренда у Европи. „Први покушава да гурне Европу ка прекидању економских веза са Русијом које су у основи европске економије и дебати о обуздавању европско-кинеских односа. Други тренд, чији је заговорник Мађарска, жели да ојача сарадњу, а међузависност види као прилику за напредак и растућу конкурентност“, рекао је Орбан.
Говорећи о рату између Украјине и Русије, мађарски премијер је навео да тај сукоб доводи цео континент у непосредну опасност.
„Морам да кажем да је европска стратегија очигледно пропала у протеклих 18 месеци“, рекао је он. Орбан је навео да је првобитни план био да се Украјина бори док Запад буде давао новац и оружја, након чега ће Кијев победити, а у Русији ће доћи до смене руководства.
„Тај амбициозан план није успео“, истакао је мађарски премијер, али је додао да ЕУ сада разматра да Украјини пошаље још 50 милијарди евра, „што је знак да већина и даље сматра да би претходну, пропалу стратегију требало финансирати“.
Он је нагласио да Мађарска позива на „план Б“ који има за циљ прекид ватре, мировне преговоре и изградњу нове европске безбедносне архитектуре која је „охрабрујућа за Украјину, али и прихватљива за Русију“. „Нова европска безбедносна структура мора укључити и Турску, а преко ње и све туркофоне земље јер се одржива и дугорочна европска безбедност не може замислити без Турске“, рекао је Орбан.
Izrael oslobodio nekoliko stotina palestinskih radnika i vratio ih u Gazu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Орбан: Европска политика се суочава са озбиљним изазовима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.