Стефановић: Нема смене Јеремића

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Sep.2010, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Стефановић: Нема смене Јеремића

БЕОГРАД -

Политички директор Министарства спољних послова Србије Борислав Стефановић изјавио је данас да министар спољних послова Вук Јеремић остаје на челу дипломатије и да гласине које су се појавиле немају никакве основе.

Стефановић је у Вестима Б92 рекао да >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << је резолуција, која је усвојена у генералној скупштини Уједињених нација (УН), резултат реалне и могуће спољне политике Србије суочене са изазовом.

Према његовим речима, остварен је успех у смислу координације са Европском унијом (ЕУ) и усвајања текста који отвара врата за разговоре са Приштином и ни на који начин не потврђује независност Косова.

Успеси и порази су категорије које треба оставити другим људима, рекао је Стефановић.

Србија није направила неки значајан заокрет у својој политици према Косову, нагласио је Стефановић, јер неће признати независност Косова.

Србија ће, према речима Стефановића, наставити да се бори свим легитимним, демократским средствима са остварење својих интереса.

Он је најавио да би преговори са Приштином могли да почну када се заврше све организационе и техничке ствари.

Србија није та која је напустила преговоре, подсетио је Стефановић и предочио да се само преговорима може доћи до обострано прихватљивог решења.

"Србија је увек била на позицији да разговора и ми смо спремни за разговоре о свим спорним питањима", истакао је Стефановић.

"Брисел је своју позицију представио у тексту резолуције да не постоје ограничења у дијалогу и он се може дефинисати као отворен", додао је Стефановић.

Према његовим речима, то даје довољно простора да држава оствари своје националне интересе, да не блокира европске интеграције и на мудар начин, кроз промену неких тактичких потеза, оствари стратешке циљеве.

Стефановић је рекао да се у дијалогу Србије и ЕУ о тексту заједничке резолуције разговарало само о томе, али да је после постизања договора оснажено партнерство са Унијом, које ће дати конкретне резултате у што краћем року.

Он је упозорио да није "баш паметно" у овој ситуацији оцењивати одређене тактичке потезе који ће довести до крајњег резултата.

"Да Србија није учинила ово, можда би имала гору ситуацију, можда би била усвојена нека друга резолуција, која би у драматичној мери пореметила наше позиције", закључио је Стефановић.

Тадић с Јеремићем о евентуалној промени у МСП

Председник Србије Борис Тадић разговараће са шефом дипломатије Вуком Јеремићем о томе да ли ће доћи до промене на челу Министарства спољних послова, сазнаје дневник "Данас".

Према београдском листу, председник Србије ће о томе разговарати са "министром Јеремићем одмах по његовом повратку из Њујорка" где је присуствовао синоћњем заседању Генералне скупштине УН на коме је усвојена резолуцију о Косову и Метохији.

У случају пораза...

После саветодавног мишљења Међународног суда правде и измена у нацрту српске резолуције о Косову, оставку министра Јеремића тражили су Либерлано-демократска партија и "Нова Србија".

Лидер "напредњака" Томислав Николић је најавио да ће захтевати да премијер Мирко Цветковић и министар спољних послова оду с функција у случају "пораза" српске резолуције у УН.

На заседању Скупштине Србије 26. јула министар Јеремић је, када се расправљало политици према Косову, изјавио да је спреман да "сноси консеквенце" уколико то посланици затраже.

Дачић против

Заменик премијера Србије и министар полиције Ивица Дачић изјавио је данас да "апсолутно не подржава" захтев опозиционих странака за сменом министра спољних послова Вука Јеремића и додао да се о томе није разговарало у Влади Србије.

Дачић је додао да не види било какву одговорност Јеремића и за мишљење Међународног суда правде о легалности једнострано проглашене независности Косова и Метохије.

Лидер социјалиста је рекао да ће бити логично уколико опозиција, као што је раније најављивала, и званично покрене иницијативу за његову смену.

Он је на питање новинара о писању појединих медија да се у врху Демократске странке разматра Јеремићева смена, одговорио да је то питање за ДС.

Николић: Избори одмах

Председник Српске напредне странке (СНС) Томислав Николић затражио је данас расписивање ванредних парламентарних избора и нагласио да, због пораза који је Србија доживела у одбрани суверенитета над Косовом и Метохијом, не би требало да страда министар спољних послова Вук Јеремић.

"Најморалније би било да не страда Вук Јеремић, најморалније би било да је Борис Тадић путовао у Њујорк, па он да донесе лошу вест, која је плод његове борбе за Косово и Метохију", рекао је Николић на конференцији за новинаре.

Јовановић: Промена спољне политике и смена Јеремића

Лидер Либерално-демократске партије (ЛДП) Чедомир Јовановић затражио је од председника Србије Бориса Тадића промену српске спољне политике и смену министра Вука Јеремића.

"Очекујемо од Тадића да као доказ промене политике смени Јеремића и ми ћемо на томе инсистирати", казао је Јовановић на конференцији за новинаре у Дому Народне скупштине.

Јовановић је рекао да би смена министра Јеремића била доказ напуштања досадашње, погрешне политике, додајући да тај захтев представља политичку иницијативу ЛДП председнику Србије и владајућој коалицији, али да тражи да се о томе разговара и у Скупштини Србије.

Он је додао да "Тадићев салт гест (о резолуцији) треба подржати" али да он не може бити задржан само на томе, већ мора бити продубљен конкретним планом промена у друштву, посебно спољне политике.

Према речима лидера ЛДП-а, Јеремић више није прихватљив саговорник за свет, а својом политком је додатно конфротирао Србију и отежао њен положај на међународној сцени.

Јовановић је рекао да је у овом тренутку Тадић тај који води спољну политику, разговара са светом и да је он "радио на договору са ЕУ о Резолуцији о Косову и Метохији", наводећи да то "није нормално" и да би председник требало да ради свој посао, а не посао министра спољних послова.

"Србији је потребна динамична спољна политика коју ће разумети свет", истакао је лидер ЛДП-а, који је, на питање новинара зашто не тражи смену Тадића, рекао да је у Србији немогуће сменити председника "на нормалан начин", а да при том то не одвуче пажњу с послова које треба радити.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.