Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Avg.2010, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Боровић НС:Србија прешла "црвену линију" задужености

БЕОГРАД -

По степену задужености Србија је већ прешла "црвену линију", иако је то недавно негирао председник Борис Тадић, оценио је данас директор Нове Србије (НС) Борислав Боровић, указујући да се земља налази у финансијској зони која је ближа банкроту, него финансијском >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << опоравку.

Према речима Боровића, спољни дуг од 23,6 милијарди евра није коначни обрачун дуга.

Поред унутрашњег дуга, који се процењује на више од пет милијарди евра, ту треба додати и "косовски дуг", али и најновији аранжман са ММФ од 2,4 милијарде евра, тако да је стање крајње драматично, упозорио је Боровић.

Када дуг премаши 76,6 одсто БДП, додао је Боровић, ради се о презадужености једне земље, што је недавно потврдио представник ММФ у Србији Богдан Лисоволик.

Указујући да је спољни дуг 2,2 пута већи од годишње вредности извоза Србије, Боровић је напоменуо и да је годишња рата дуга већа од четвртине прилива девиза Србији.

Црне прогнозе су још реалније, ако се зна да је већина кредита средњорочна и дугорочна са одложеним почетком враћања, подсетио је Боровић.

Наредне године, када дође до пуног капацитета враћања кредита, биће године борбе за финансијски опстанак земље, закључио је Боровић.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.