Игор Симић: Без деескалације, причати о изборима бесмислено

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Jul.2023, 09:24

Игор Симић: Без деескалације, причати о изборима бесмислено

Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је да је „без деескалације, причати о изборима бесмислено“. Фото: Танјуг/Зоран Жестић Симић, који је боравио у званичној посети Вашингтону, током које се састао са замеником помоћника секретара и специјалним представником за Западни >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Балкан Габријелом Ескобаром, истакао је у интервјуу за Глас Америке да су му у Вашингтону пренете јасне поруке да Сједињене Државе захтевају од владе у Приштини што пре да приступи деескалацији и испуни захтеве који су дошли од Европске уније.
„То подразумева повлачење специјалних јединица са севера Косова и Метохије, али и стварање атмосфере у којој ће Срби моћи да наставе свој живот, али и политичко деловање. То су предуслови. Имали смо претходних месеци ситуацију да су наши грађани, цивили, били упуцани у леђа – а да за то нико није одговарао“, истакао је Симић.
Додао је да Српска листа тражи и да се престане са арбитрарним хапшењима Срба, без икаквих доказа, по принципу да Срби морају да доказују невиност. На питање чиме српска заједница, а и Српска листа, могу да допринесу деескалацији, Симић је одговорио да је план ЕУ, који је договорен са званичним Београдом био да до деескалације дође на тај начин што ће Београд ослободити ухапшене специјалце и да се смањи степен борбене готовости Оружаних снага Србије, што се десило.
Према његовим речима, трећи корак који је требало да предузме српска страна обухвата и деловање Срба на северу КиМ и Српске листе и требало је да уследи оног тренутка када илегални градоначелници напусте општинске зграде заједно са специјалцима.
На питање шта може Српска листа и српска заједница да учини да се не догоде избори које би Срби бојктовали, Симић одговорио да је српски народ заинтересован за мир.
„Ми смо спремни да размислимо како поступати у будућности, али је пре тога потребно створити услове. У атмосфери страха за голи опстанак и безбедност српског народа, немогуће је водити нормалну кампању“, рекао је Симић и поновио да је потребно повући специјалне јединице које су илегално присутне.
Указао је да више од хиљаду људи данас не живи на северу Косова и Метохије зато што се налазе на тајним списковима за хапшење. Симић је истакао да, ако се гледају кораци, прво иде деескалација, па онда говоримо о изборима.
„Ако деескалације нема, прича о изборима је хипотетичка прича, ја не желим да је водим из поштовања према људима који су подржали и мене као свог представника и онима који данас протестују, мирно испред својих општина“, рекао је Симић.
Поновио је да Српска листа без испуњења услова које су и грађани поставили пред њу не може да разговара о могућности избора, наводећи да је то пренео саговорницима у Вашингтону и да је наишао на велико разумевање таквог става.
Симић је указао да су пре ескалације Срби имали градоначелнике, полицајце, тужиоце, судије, административно особље, али да то није било довољно да се заштите права српског народа и да спречи ескалација.
Истакао је да су у том тренутку специјалне јединице већ биле присутне на северу Косова и Метохије. „Дакле, самим постојањем српских градоначелника, српских полицајаца и судија, нисмо имали довољно алата и механизама да спречимо режим Аљбина Куртија да спроводи терор над српским народом. Тако да, прича о изборима, као о некој магичној пилули која ће решити сва отворена питања, је заиста неодговорна. То значи да неко није упознат са ситуацијом“, рекао је Симић.
Истакао је да су специјалне снаге више пута пуцале у Србе, да праве свакодневне проблеме и да су због тога српски полицајци напустили тзв. косовску полицију.
„Они су послати пре него што су српски полицајци напустили институције. Српски полицајци су институције напустили 6. новембра прошле године. Те полицијске снаге су почеле да граде своје базе седам месеци пре тога“, навео је Симић и додао да су српски полицајци имали сијасет случајева у којима гледају како ти специјалци пребијају српске грађане и цивиле, а не могу да их од тога заштите.
„Срби нису, који су били део косовског система, ја лично, као посланик, министар, господин Ракић, председник Српске листе, људи који су били у полицији и тужилаштву, нису желели да буду део тих институција које врше репресију над њиховим грађанима“, рекао је Симић.
На питање да ли Српска листа као политичка странка може одлуку о потенцијалном учешћу у изборима да донесе независно од Београда, Симић је одговорио да је одлуку о томе да неће да учествује на изборима донео српски народ. „То је била одлука српског народа, а не одлука која је донета у Београду. Бојкот избора који су организовани мимо наше воље је такође била одлука српског народа. Није било утицаја Београда на ту одлуку“, нагласио је Симић.
Симић је навео да изборе на северу КиМ нису бојкотовали само Срби и да су албански градоначелници добили дупло мање гласова од албанских грађана него на изборима 2021. године.
Указао је да Срби не би опстали на простору Косова и Метохије да нема Београда и да најдиректнији опстанак српског народа зависи од Београда.
Симић је навео да, ако неко очекује да решавање проблема између Београда и Приштине пребаци на плећа локалних политичких лидера на Косову и Метохији, то је немогуће.
„Постоји дијалог који је унапред дефинисан. Имамо званичан преговарачки систем, односно, тим из Београда, преговарачки тим из Приштине и Брисел“, рекао је Симић.
На питање у коликој мери су нереди крајем маја, када су повређени припадници КФОР-а, нарушили поверење између Срба и међународне војне мисије, Симић је истакао де је повређено и педесет троје Срба и да Срби немају проблем са присуством КФОР-а. „Чак и захтевамо, нажалост нисмо добили позитиван одговор, појачано присуство КФОР-а јер је то начин да се спречи да специјалне јединице пребијају наше грађане“, рекао је Симић.
Указао је да протести и даље трају, али да више нема инцидената, а да је тог дана када је дошло до нереда режим Аљбина Куртија успео да направи проблем и између себе и Срба постави трупе КФОР-а.
Истакао је да Српска листа осуђује свако насиље које је почињено, али да се, нажалост, пренебрегава чињеница да је у насиљу најтеже повређен Србин Драгиша Гаљак кога су, без упозорења, упуцали албански специјалци у општини Звечан.
Još jedan Srbin na KiM optužen za navodni ratni zločin

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Игор Симић: Без деескалације, причати о изборима бесмислено се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.