Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2010, 03:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Тадић у Истанбулу

ИСТАНБУЛ -

Председник Србије Борис Тадић боравиће у Истанбулу где ће учествовати на да два самита и сусрести се са шефом турске државе Абдулахом Гулом.

Како је најављено из прес службе председника, Тадић ће учествоваће на самиту председника држава или влада земаља >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << чланица процеса сарадње Југоисточне Европе (ПСЈЕ) и самиту шефова држава југоисточне Европе под покровитељством УНЕСКО-а.

Самиту ПСЈЕ претходила су два припремна - састанак политичких директора у понедељак и министара спољних послова данас, на којем је учествовао и шеф српске дипломатије Вук Јеремић.

Пред тога што су радили на припреми декларације, која би требало да буде усвојена на самиту, министри су разговарали о регионалним питањима и сарадњи.

Сарадња и јачање мира и стабилности у региону били су тема и трилатералног састанка шефова дипломатија Турске, Босне и Херцеговине и Србије, Ахмета Давутоглуа, Свена Алкалаја и Вука Јеремића, као и министара Турске, БиХ и Хрватске.

Чланови Процеса сарадње су поред Турске, која је председавајућа, и Србија, Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска, Бугарска, Грчка, Македонија, Молдавија, Румунија.

На самиту Турска је ће председавање предати Црној Гори.

Србија је на челу Процеса била од априла 2002. до априла 2003. године.

Процес сарадње Југорисочне Европе основан је 1996. године ради јачање економске и политичке сарадње, унапређења добросуседских односа и заједничке борбе против организованог криминала.

ПСЈЕ је, како је то оценио један од учесника данашњег састанка шеф дипломатије Хрватске, један од најважнијих мултилатералних форума у подручју регионалне сарадње који омогућава идентификовање заједничких интереса и стварања темеља за развој конкретних пројеката.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.