ЕК: Избори у Црној Гори слободни и мирни, подстичемо даље акције на путу ка ЕУ

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jun.2023, 11:42

ЕК: Избори у Црној Гори слободни и мирни, подстичемо даље акције на путу ка ЕУ

Парламентарни избори који су одржани у Црној Гори 11. јуна, према извештајима домаћих и међународних посматрача, били су слободни и мирни, саопштила је данас Европска комисија. Фото: Танјуг/ AP Photo/Fred Sierakowski „ЕУ се радује конституисању новог парламента и формирању нове владе у >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Црној Гори, која ће бити способна и посвећена да напредује у реформама у вези са европским интеграцијама, у најкраћем могућем року“, навели су у заједничкој изјави потпредседник ЕК и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ и комесар за проширење Оливер Вархељи.
Они су поручили да ЕУ подстиче политичке актере у Црној Гори да се брзо усредсреде на изградњу консензуса о приоритетним акцијама потребним за унапређење Црне Горе на њеном европском путу, посебно у области владавине права.
„ЕУ веома цени посвећеност Црне Горе путу ка чланству у ЕУ и спремна је да појача подршку напретку, што је жеља велике већине грађана Црне Горе“, наглашава се у саопштењу. Како је прецизирано, заједничка изборна посматрачка мисија ОЕБС/ОДИХР, Европског парламента и Парламентарне скупштине Савета Европе окарактерисала је црногрске изборе као конкурентне и добро спроведене, упркос томе што су одржани у контексту продужене институционалне и уставне кризе.
У прелиминарним закључцима међународне изборне посматрачке мисије такође се наводи да је изборна администрација ефикасно водила изборе, да је кампања била слободна и бирачима је понуђен широк избор , уз напомену да је медијско окружење поларизовано.
Саопштено је и да је укључивање жена у политички процес у Црној Гори и даље ниско и подривано недовољним напорима државе и јавности да се превазиђу родни стереотипи и неуспехом вец́ине политичких партија да промовишу учешће жена.
Rusija: Bivša liderka tima Navaljnog osuđena na sedam i po godina zatvora

Преузмите андроид апликацију.
Чланак ЕК: Избори у Црној Гори слободни и мирни, подстичемо даље акције на путу ка ЕУ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.