Билчик: Приштина отишла предалеко, потребни нови избори и безбедносне гаранције за Србе

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jun.2023, 20:05

Билчик: Приштина отишла предалеко, потребни нови избори и безбедносне гаранције за Србе

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик је изјавио данас да је Приштина отишла предалеко када је реч о ситуацији на северу КиМ, да морају да се одрже нови избори, као и да је потребно дати безбедносне гаранције Србима који треба да се врате у институције. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs <<
Фото: Wikimedia Commons/Olivia Mars „За танго је потребно двоје, али заиста је Приштина та која је отишла предалеко. Када је реч о северу, битно је да се Срби врате у институције. Мислим да је важно да се одрже нови избори како би били изабрани легитимни представници. У питању је лоше управљање када имате градоначелнике које је изабрало неколико људи и који владају из институција које окружују безбедносне снаге. То није добро управљање. То није нешто што сматрам квалитетном демократијом, то је ругање демократији“, поручио је Билчик за Танјуг.
Он је истакао да насиље мора да престане и да Приштина треба да одустане од својих ставова, а да Београд игра конструктивну улогу.
Нагласио је да су веома важни преговори о формирању Заједнице српских општина.
„Срби који живе на Косову и Метохији су у веома тешкој ситуацији и то мора да се промени“, поручио је Билчик и додао да људи не смеју да буду у страху да изађу на улице.
Коментаришући предлог албанског премијера Едија Раме о нацрту статута Заједнице српских општина, европарламентарац је навео да договор мора да се постигне у оквиру дијалога којим посредује Европска унија.
„Важно је шта ради Европска унија и око чега могу да се договоре две стране. Најбоље би било да представници Београда и Приштине седну и постигну договор, али знам да то не иде тако лако. Ту има много емоција, проблема и историје“, рекао је Билчик.
Нагласио је да је потребно да такво решење буде мирно због људи у региону, али и због европске будућности Србије, те да Европска унија неће толерисати насиље.
Додао је да су неприхватљиви напади на НАТО снаге које су, како каже, тамо да би посебно штитиле Србе.
Говорећи о масовним пуцњавама које су се у мају догодиле у Србији, Билчик је рекао да је за европске представнике било важно да посете Србију због тога.
„За мене је најемотивнији тренутак био кад смо посетили ОШ „Владислав Рибникар“ где сам заједно са својим колегама провео доста времена“, рекао је он и додао да сви морају да науче тешке лекције.
Билчик је рекао да је имао веома емотиван разговор са директорком школе.
Он је навео да је договорен наставак парламентарног дијалога, али да је то одложено због масовних пуцњава.
Истакао је да су европски представници посетили Србију и због масовне пуцњаве у Младеновцу, али и због „великих демонстрација људи који су фрустрирани, љути и пуни страха, из различитих разлога“.
Билчик је поручио да је Србији потребно мање подела и мање поларизације, а више саосећања и разумевања.
„Не помаже када разговарате са политичарима који већину времена проводе причајући о томе како је лоша она друга страна“, рекао је европарламентарац.
Он је додао да протести, уколико се буду наставили, морају да буду мирни, али и да политичке институције морају да пруже праве одговоре када је реч о ситуацији у медијима, парламенту и говору мржње.
„Србија је на раскрсници. Надам се да ће Србија и њени грађани пронаћи мир“, рекао је Билчик.
Он је навео да ће „катарза“ помоћи у борби против насиља, али и говора мржње у јавном простору, на телевизији и у парламенту.
„Уколико Србија жели европску будућност, мора да се креће у том смеру“, поручио је Билчик.
Petković: Opozicioni profiteri iz Beograda spremni da stanu na stranu Kurtija

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Билчик: Приштина отишла предалеко, потребни нови избори и безбедносне гаранције за Србе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.