Милатовић: Потребни нови избори на северу КиМ и оснивање ЗСО

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Jun.2023, 14:20

Милатовић: Потребни нови избори на северу КиМ и оснивање ЗСО

Председник Црне Горе Јаков Милатовић оценио је да би за побољшање ситуације на КиМ требало да се одрже нови избори у општинама на северу и да буде основана Заједница српских општина. Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић Милатовић је за бечки Стандард, говорећи о ситуацији на КиМ, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << рекао да је напад на војнике КФОР-а био апсолутно неприхватљив, преноси портал РТЦГ.
„Ови војници су урадили прилично добар посао у заштити дела баштине Српске цркве на Косову, што је важна спона са народом Црне Горе, јер су већина људи у Црној Гори верници Српске цркве. Да би се ситуација поправила, требало би да се одрже нови избори у северним општинама Косова. А Косово треба да изгради Заједницу за северне општине“, истакао је Милатовић.
Коментаришући иницијативу Отворени Балкан, он је навео да је наш део Европе једини био без граница пре 50 година, а да сада има границе.
„Све наше економије су међусобно повезане и корист за наше људе би била да се трошкови на границама минимизирају“, поручио је Милатовић.
Према његовој оцени, Отворени Балкан је процес који је резултат веома спорог напретка у Берлинском Процесу, започетом пре десет година.
Милатовић сматра да је Берлински процес кључни елемент за регионалну интеграцију, али да је проблем са Берлинским процесом што сви увек морају да се сложе, а да понекад постоји проблем, посебно између Београда и Приштине.
„Отворени Балкан је стога и порука за ЕУ. Ако постоји нешто што служи као подстицај да се ствари убрзају у оквиру Берлинског процеса, то је добра ствар“, рекао је Милатовић. Додао је да Црна Гора остаје фокусирана на агенду ЕУ док релаксира и нормализује односе са суседима.
„За Црну Гору је то посебно важно са Србијом – као између Аустрије и Немачке. Делимо исти језик, делимо исту културу и некада смо били држава“, истакао је Милатовић и додао да је придруживање Отвореном Балкану мера за олакшање односа са Србијом те да 60 одсто Црногораца жели да се Црна Гора укључи у иницијативу.
О томе каква би била конкретна корист за грађане Милатовић је рекао да би то била „перцепција релаксације односа са Србијом“.
Svet

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Милатовић: Потребни нови избори на северу КиМ и оснивање ЗСО се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.