ОЕБС: Избори у Турској понудили доста алтернатива, али у неравноправним условима

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Maj.2023, 18:31

ОЕБС: Избори у Турској понудили доста алтернатива, али у неравноправним условима

 Изборе у Турској 14. маја обележили су велика излазност и велики избор политичких алтернатива, али су актуелни председник Реџеп Тајип Ердоган и владајућа странка “уживали неоправдану предност“, саопштио је ОЕБС. Фото: Unsplash/Engin Yapici Како је наведно, опозициони политичари и партије, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << као и цивилно друштво и независни медији, били су изложени континуираном ограничавању основних слобода окупљања, удруживања и изражавања.
„Ово су били конкурентни, али ипак ограничени избори, пошто је криминализација неких политичких снага, укључујући притварање неколико опозиционих политичара, спречила потпуни политички плурализам и онемогућила права појединаца да се кандидују на изборима“, рекао је специјални координатор и шеф посматрачке мисије ОЕБС Михаел Георг Линк.
Он је оценио да политичко мешање у изборни процес није у складу са међународним обавезама Турске.
Изборна администрација је организовала изборе ефикасно, али је у њеном раду недостајало транспарентности и комуникације, као и непристрасности, наводи се у саоопштењу.
Изборни дан је, додаје се, био углавном миран, упркос бројним инциденатима на бирачким местима и око њих. Такође, важне мере заштите, посебно током пребројавања, нису увек биле примењене.
Упркос уставним гаранцијама, жене су и даље недовољно заступљене на руководећим позицијама и уопште у политици, а потребни су већи напори власти и политичких партија у овој области, оцењује ОЕБС.
„Стотине хиљада појединаца, људи погођених земљотресом, а посебно студената, морали су да уложе значајне напоре да остваре своје право гласа“, рекла је шефица делегације Парламентарне скупштине ОЕБС-а Фара Карими.
Слобода медија, иако заштићена уставом, ограничена је низом закона, упозорио је ОЕБС.
Недавна криминализација ширења лажних информација, чињеница да се веб-сајтови често блокирају и да се садржај на мрежи уклања, те хапшења и кривично гоњење новинара који су у току, додатно су нарушили слободу изражавања, закључује се у саопштењу.
Око 100 посматрача ОЕБС-а били су распоређени у Анкари, Истанбулу, Измиру, Вану и Дијарбакиру, а делегација ОЕБС-а надгледаће и други круг гласања у Турској 28. маја.
Erdogan: Sporazum o žitu produžen na još 60 dana

 
Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак ОЕБС: Избори у Турској понудили доста алтернатива, али у неравноправним условима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.