Пеовић: Избори у Турској неће битније утицати на Балкан и Србију

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Maj.2023, 08:16

Пеовић: Избори у Турској неће битније утицати на Балкан и Србију

Србољуб Пеовић из Института за европске студије рекао је да не очекује да ће исход данашњих избора у Турској значајније променити однос Анкаре према Србији и Балкану. Фото: Unsplash/Engin Yapici Коментаришући шта могу Балкан и Србија да очекују после општих избора у Турској, Пеовић је >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за Танјуг рекао да актуелни председник Реџеп Тајип Ердоган има лични однос да балканским лидерима и да, уколико он победи, можемо очекивати наставак таквих односа.
„Србија генерално не би била у лошем положају, имајући у виду да је она заправо главни трговински партнер Турске у овом делу Балкана. Уколико (главни опозициони кандидат Кемал) Киличдароглу победи, не бих очекивао нагле преокрете, макар не у прво време, јер обојица имају дугорочне интересе Турске у виду“, рекао је Пеовић.
Он очекује да ће данашњи председнички избори у Турској бити неизвесни, између осталог, због мале разлике између два водећа кандидата и подељености турског друштва која дуго траје. „Можемо само констатовати да не знамо шта ће бити сутра, разлика је изузетно мала између кандидата, притом Кемал Киличдароглу има велике варијације у броју гласова, док се чини да су Ердоганови гласови мало стабилнији, али то може да се у последњим тренуцима пред изборе измени“, рекао је Пеовић за Танјуг.
На питање колико је стабилно Ердоганово бирачко тело после тешке године у Турској, до које су довели земљотрес и инфлација, он каже да је било стабилно током кампање, али да је ипак државни врх био пољуљан.
„Током земљотреса се десило нешто што није смело да се деси власти, да болнице и школе падну у земљотресу, а да партијске зграде остану неоштећене“, рекао је Пеовић.
Он додаје да Ердоган сигурно може да рачуна на око 40 одсто гласова, док је Киричдароглуово бирачко тело показивало варијације, које ће чинити резултате неизвесним до последњег трена.
Објаснио је да је у већини већих градова у Турској ситуација таква да је „довољно бацити шибицу да пламен букне“, као и да велика подељеност друштва у Турској дуго траје и никад се није смирила.
„Ататурков сан о јединственој држави која неће имати трзавица, осим тога која ће партија да влада, нажалост се не види до данас“, оценио је Пеовић. На питање колико страни фактор игра улогу на изборима, јер Ердоган гаји блиске односе са Путином, рекао је да оба кандидата имају у виду дугорочне интересе Турске.
„Скептичан сам према Киличдароглуовом ставу, имајући у виду да Турска увози не само жито и сунцокретово уље од Русије, него је и један од извозника прехрамбених производа, она извози и нафту, има и нуклеарну електрану захваљујући Русији, нисам сигуран колико је то могуће заокренути“, одговорио је Пеовић.
Објаснио је да је улога парламента у Турској мала и подсетио на устав из 1982. године, којим су већ тада појачане председничке надлежности.
„Ергодан је то појачао, он има изузетну моћ и нисам сигуран колико би Киличдароглу био у стању то да промени, чак и да победи“, рекао је Пеовић.
Према његовим речима, програм опоцизије је изнет на 250 страна, али је доста неодређен и не види се да ће се вратити систем где је парламент битнији, него ће се направити неки полупредсединички систем.
Erdogan: Bajden dao naređenje da me svrgnu

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пеовић: Избори у Турској неће битније утицати на Балкан и Србију се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.