У Турској се сутра одржавају председнички и парламентарни избори

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Maj.2023, 19:05

У Турској се сутра одржавају председнички и парламентарни избори

У Турској се сутра одржавају председнички и парламентарни избори, који представљају највец́и изазов за 20-годишњу владавину актелног председника Реџепа Тајипа Ердогана. Фото: Танјуг/AP/Firdia Lisnawati Бирачи ће новог председника бирати између Ердогана, који тражи реизбор, главног >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << опозиционог кандидата Кемала Киличдароглуа, коме предизборне анкете дају благу предност и Синана Огана, пренела је Анадолија.
Мухарем Инџе, још један председнички кандидат, повукао се из трке у четвртак.
Истраживања јавног мњења показују да се Ердоган суочава са највец́им изазовом током своје каријере и да Киличдароглу води у предизборним анкетама, пренео је Ројтерс.
Ердоган је данас одржао свој последњи предизборни скуп у Истанбулу,
оптужујући опозицију да ради са председником САД Џозефом Бајденом на томе да га сруши.
Кампања председника Турске током прошлог месеца била је фокусирана на постигнућа владе у одбрамбеној индустрији и инфраструктурним пројектима.
Једна од његових кључних тврдњи је да опозиција прима наређења са Запада, и да ће им се клањати и испуњавати њихове жеље уколико победи. Ердоган је, такође, критиковао Киличдароглуа због његових коментара о Русији, називајући Москву важним партнером Турске.
„Русија је један од наших најважнијих савезника када је реч о пољопривредним производима“, рекао је он.
Киличдароглу, 74-годишњи бивши државни службеник, није одржао данас митинг, али је посетио Ататурков маузолеј у Анкари.
Пратила га је гомила присталица, који су носили каранфиле које су положили на његов гроб.
Иначе, Киличдароглу је изјавио да ће ако победи на изборима, одржавати добре везе Анкаре са Москвом.
У недељу су демонстранти бацили камење на градоначелника Истанбула Екрема Имамоглуа, члана главне опозиционе Републиканске народне Партија (ЦХП) који ц́е бити потпредседник ако Кемал Киличдароглу победи на председничким изборима.
Наредног дана, на другој страни Турске у западном граду Једрену, Ердоган је оптужио опозицију да је „про-ЛГБТ” и „да стаје на страну терориста”. Аналитичари наводе да је он појачао реторику у покушају да придобије конзервативне и националистички орјентисане бираче.
Уколико ниједан од кандидата не освоји више од 50 одсто гласова бирача на председничким изборима, двојица кандидата са највише гласова одмериће снаге у другом кругу, који ће бити одржан 28. маја.
За гласове бирача бориће се укупно 24 политичке странке и 151 независни кандидат.
Бирачи ће изабрати и нови парламент, и како наводе аналитичари и ту ће се водити тесна трка између „Народног савеза“, који се састоји од Ердоганове конзервативне Партије правде и развоја (АКП), Партије националистичког покрета МХП, Партије великог јединства (ББП) и Партије новог благостања и Киличдароглуове „Националне алијансе“ коју су формирале главна опозициона Републиканска народна партија (ЦХП), Добра странка (ИYИ Партија), Партија Фелисити, Партија будуц́ности, Партија демократије и напретка (ДЕВА) и Демократска партија.
Гласање за председничке и парламентарне изборе у Турској почеће сутра у осам часова по локалном времену и трајац́е до 17 часова.
Право гласа има више од 64,1 милиона бирача који ће искористи бирачко право у Турској и иностранству.
Umesto u ćeliji, traženi „kralj kriptovaluta“ sedi u luksuznom stanu u Crnoj Gori

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У Турској се сутра одржавају председнички и парламентарни избори се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.