Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Apr.2023, 13:11

Стано: Избори не нуде дугорочно политичко решење, рад на ЗСО завршити што пре

Портпарол Европске уније Петер Стано саопштио је данас, поводом избора одржаних у четири општине на северу КиМ, да ЕУ сматра да су они одржани у складу са правним оквиром тзв. Косова, али наводи да ниска излазност, нарочито међу Србима на КиМ показује да овај процес није и не >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << може се сматрати редовним стањем и да избори не нуде дугорочно политичко решење за те општине. Фото: PrtSc/YouTube/European Commission Стано је навео да је ЕУ изразила жаљење што нису све стране и заједнице искористиле своје демократско право да учествују и гласају на изборима, и поручио да рад на успостављању Заједнице српских општина мора бити завршен што је пре могуће.
“Веома ниска излазност, поготово међу косовским Србима, показује да овај процес није и не може да се сматра редовним стањем“, рекао је Стано.
Он је додао, да од када су Срби напустили приштинске институције на северу КиМ у новембру 2022, ЕУ доследно ради са обе стране како би се омогућио њихов повратак. “Ови избори не нуде дугорочно политичко решење за ове општине. До њега се може доћи само кроз трајни повратак косовских Срба у институције, и на Косову је да омогући тај повратак“, рекао је портпарол ЕУ.
Стано је додао да је “императив“ да се хитно обнови ситуација у којој Срби са КиМ активно учествују у локалној управи, полицији и правосуђу на северу тзв. Косова, и да је због тога потребан хитан и озбиљан дијалог између владе тзв. Косова и Срба на северу.
“До сада је направљен мали напредак. Стога је потребно да обе стране одиграју своју улогу и испуне своје обавезе. Споразум о путу нормализације односа између Косова и Србије је права платформа за постизање овог циља“, рекао је Стано. Он је додао да учешће у изборним процесима има за циљ да обезбеди да се чују гласови заједница које њихови изабрани лидери представљају.
 
Преузhttps://gradskeinfo.rs/od-2021-godine-tzv-kosovo-napustilo-100-000-zaposlenih-u-privatnom-sektoru-24-04-2023/мите андроид апликацију.
Чланак Стано: Избори не нуде дугорочно политичко решење, рад на ЗСО завршити што пре се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.