Аранђеловац: СНС слави, ДС тражи партнера

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2010, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Аранђеловац: СНС слави, ДС тражи партнера

АРАНЂЕЛОВАЦ - Симпатизери, активисти и чланови Српске напредне странке славили су ноћас у Аранђеловцу победу на ванредним изборима у тој општини, али локалну власт би, како се најављује, могле да формирају странке које чине власт на републичком нивоу и ЛДП.

Највише одборничких >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << мандата је, према прелиминарним резултатима Општинске изборне комисије, освојила СНС - 13, друго место је заузела ДС са 10, затим следи СПС са седам, по три имају Г 17 Плус, НС и ДСС, а ЛДП је освојио два места.

Председник Општинске изборне комисије у Аранђеловцу Иван Петровић рекао је да се очекује велики број приговора, па због тога треба сачекати са коначним и прецизнијим резултатима избора.

"Још чекамо и одлуку о томе да ли ће бити поништени избори на једном бирачком месту са 716 регистрованих бирача", казао је Петровић.

Према његовим речима Српска радикална странка и Српски покрет обнове су "око цензуса".

Ако и по утврђивању коначних резултата буде таква расподела мандата, ДС, СПС, коалиција Г 17 Плус-Заједно за Шумадију-Социјалдемократска партија Србије, и ЛДП би са укупно 22, од 41 одборничког места, могле да формирају већинску власт у Аранђеловцу.

Г17 и ДСС задовољни

Шеф посланика Г17 плус Сузана Грубјешић изјавила је данас да је задовољна изборним резултатима те странке јуче у Аранђеловцу и да је сигурно да ће будућу власт у том граду формирати ДС, коалиција СПС-ПУПС-ЈС, Г17 плус и ЛДП.

Грубјешићева је новинарима у парламенту рекла да је Г17 плус задовољна постигнутим резултатима, с обзиром на, како је навела, средину и град у коме су одржани избори и с обзиром на претходну власт која је учинила све да Аранђеловац у својој историји буде на најнижем могућем месту и најлошијој могућној позицији.

Она је додала да је сада време да странке дата обећања испуне, наводећи да ће њена странка своја испунити и да нека већ јесте.

"Питање је за оне који су нудили и овце и козе и тракторе и плазма телевизоре да ли ће испунити своја обећања", рекла је Грубјешићева.

Демократска странка Србије освојила је 6,7 одсто гласова на локалним изборима у Аранђеловцу, што су три одборничка места, изјавио је данас портпарол ДСС Петар Петковић.

"ДСС је на јучерашњим изборима добио 400 гласова мање у односу на претходне, али је задовољан резултатом, с обзиром да се власт на сваки начин труди да онемогући деловање опозиције", рекао је Петковић на конференцији за новинаре.

"Овај резултат је одличан, с обзиром да су представници власти користили и новац из буџета да би обезбедили да воде политику у Аранђеловцу", казао је Петковић.

СНС: Није на ДС да нам нуди разговоре

Демократска странка би са коалиционим партнерима СПС, Г 17 плус и ЛДП могла да формира локалну власт у Аранђеловцу, рекао је председник општинског одбора ДС и први на изборној листи те странке Влада Гајић.

Политички директор Г17 Плус Владимир Илић изјавио је Танјугу да ће "Аранђеловац добити проевропску демократску власт и, наравно, да она није могућа без Г17 Плус, као што неће бити могућа ни власт на републичком нивоу".

ЛДП је саопштио да "с обзиром на распоред освојених гласова и захваљујући великом успеху ЛДП, који је први пут у овој општини ушао у састав будућег парламента, власт ће моћи да формирају коалиција са којом Демократска странка влада на републичком нивоу и Либерално демократска партија".

Напредњаци, међутим, сматрају да је рано размишљати о коалицијама и уживају, у како су рекли, убедљивој победи.

"Боље би им било да разговарају са најјачом политичком странком, а то је у Аранђеловцу, а ја мислим и у Србији, СНС, да се договоримо како ће Аранђеловац да крене даље, него да прерачунавају гласове и израчунају како да преваре напредњаке", рекао је Танјугу лидер СНС-а Томислав Николић.

На питање има ли места за разговор ДС и СНС, шеф СНС-а је одговорио је да то треба питати напредњаке из Аранђеловца, али да, колико он познаје напредњаке, они разговоре никада не одбијају.

"Није међутим на ДС-у да нам нуди разговоре, него на нама који смо најјачи да понудимо разговоре странкама са којима желимо да формирамо већину", додао је Николић.

Ружић: Континуиран тренд раста

Шеф посланичке групе СПС-ЈС у Скупштини Србије Бранко Ружић изјавио је данас да је резултат коалиције СПС-ПУПС-ЈС у Аранђеловцу "одличан" и да је тиме још једном показала да има континуиран тренд раста.

"Коалиција је резултатом у Аранђеловцу још једном показала да има континуиран тренд раста и да грађани препознају оно што коалиција чини у интересу и грађана и државе", рекао је Ружић новинарима у парламенту.

Шеф посланика СПС-ЈС очекује да ће у том граду бити формирана власт која ће кореспондирати са влашћу на републичком нивоу.

Ружић је честитао СНС изборни резултата, иако је то, како је рекао, било "много мање од онога што су напредњаци очекивали".

Излазност више од 62 одсто

Излазност је на бирачким местима, према најновијим подацима, била је више од 62 одсто, а приговор је до сада ОИК доставила само листа "Аранђеловац у Београду", жалећи се на кршење предизборне тишине.

На бирачким местима је било гужви, па би се могло рецћи да је дуга и напорна кампања дала резултате када је реч о излазности, иако грађани кажу да предизборним обећањима политичара више не верују.

"Рат плакатима", који је према речима мештана, уз многобројна предизборна обећања обележио кампању, у недељу је утихнуо, али су многе странке телефоном позивале грађане да изађу на изборе.

Прве ванредне локалне изборе у Аранђеловцу обележили су и мањи инциденти на периферији града, а према речима функционера Демократске странке Владимира Петковића, у селима Раниловић, Тулеж, Венчани, Буковик, Орашац и Бања биле су велике тензије међу бирачима.

Аранђеловчани су јуче бирали 41 одборника у општинској скупштини која је, одлуком Владе Србије, распуштена крајем прошле године.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.