У Ирану се одржавају парламентарни избори, Хамнеи међу првим гласачима

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Mar.2024, 10:14

У Ирану се одржавају парламентарни избори, Хамнеи међу првим гласачима

У Ирану се данас одржавају парламентарни избори, а ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи (84) био је један од првих гласача. Фото: Танјуг/Office of the Iranian Supreme Leader via AP Хамнеи је позвао грађане да гласају што је пре могуће, наводећи да, како је рекао, „и пријатељи и непријатељи Ирана >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << посматрају излазност“, преноси Араб њуз.
„Усрећите пријатеље, а непријатеље учините безнадежним“, додао је Хамнеи.
Прелиминарни резултати иранских избора очекују се у суботу.
Очекује се да ће избори бити тест популарности верског руководства, усред растућег незадовољства због политичке, социјалне и економске кризе, наводи Ројтерс.
Агенција додаје да ће гласање бити прво мерило подршке Иранаца Хамнеију после антивладиних протеста 2022. и 2023. године, који су довели до највећих немира од Исламске револуције 1979. године.
Уз парламентарне изборе, бираће се и 88 чланова религиозног тела под именом Скупштина стручњака, чији је задатак да именује или смени врховног поглавара.
Очекује се да ће у парламенту већину задржати највећа тврдолинијска група, коју чине бивши чланови елитне Револуционарне гарде и повезана Басиџ милиција, као и други политичари лојални врховном вођи Хамнеију.
То такође укључује Бхакте и Трагаоце за путем Исламске револуције, Фронт стабилности Исламске револуције, Странку исламске коалиције и Удружење милитантних свештеника.
Рекордан број од више од 15.000 кандидата на парламентарним изборима прошли су испитивање Савета чувара, што је скоро 75 одсто од укупног броја кандидата који су се првобитно регистровали за изборе, навело је Министарство унутрашњих послова Ирана.
Савет је тврдолинијски орган свештеника и правника који процењују приврженост исламу, веровање у систем верских закона и у Исламску републику, наводи Ројтерс.
Бившем председнику Хасану Роханију Савет чувара забранио је да се кандидује.
Реформисти, којима је учешће у политици забрањено након што су оспорили поновни избор тврдолинијског председника 2009. године, нису подржали ниједну листу кандидата за парламент.
Прореформски кандидати, који захтевају постепене промене у Исламској републици, суочили су се са дисквалификацијама на парламентарним изборима 2020. године.
После година неуспешних покушаја да повећају политичке и друштвене слободе, њихову агенду демонстранти су одбацили као неадекватну 2022. године.
Makron o izjavi o slanju trupa u Ukrajinu: Svaka moja reč je promišljena

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У Ирану се одржавају парламентарни избори, Хамнеи међу првим гласачима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.