NATALIJA ĐORDAN, Trebjesa: „Za Pivaru Trebjesa održivi razvoj je poslovni imperativ“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 27.Apr.2023, 15:05

NATALIJA ĐORDAN, Trebjesa: „Za Pivaru Trebjesa održivi razvoj je poslovni imperativ“

Šta je za vas održivi razvoj? Svi znamo da je održivi razvoj bitan ali zašto je bitan?

– Za Pivaru „Trebjesa“ održivi razvoj je poslovni imperativ, a ujedno i naš putokaz za budućnost. Sve što stvaramo želimo da donese dugoročnu vrijednost kako za kompaniju, tako i za cijelu zajednicu kojoj pripadamo. Na našem održivom razvoju radimo posvećeno kako bismo uvijek bili korak bliže onome što vidimo kao realnu budućnost, a to je poslovanje i razvoj koji se >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << temelje na održivosti i zajednica koja razumije važnost svog djelovanja i doprinosa.

Kako vaša kompanija odgovara na zahteve održivog razvoja? Održivi razvoj ima više dimenzija, na koje dimenzije vi u vašoj kompaniji stavljate akcenat?

– Održivi razvoj je visoko na listi prioriteta Molson Coors Beverage Company, u okviru koje posluje Pivara „Trebjesa“, a to nas obavezuje na konkretna djelovanja i to na više polja.

Kada govorimo o ekološkom aspektu i “pečatu“ koji ostavljamo u prirodi, primjenom novih tehnologija i opreme napravili smo značajno smanjenje emisije CO2 i uštede u potrošnji vode i energije. Posebno bih istakla da smo 2016. godine izgradili sopstveno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje je dugoročno rješije pitanje otpadnih voda pivare „Trebjesa“ . Uspjeli smo da smanjimo potrošnju vode pa nam je danas za proizvodnju jednog litra piva potrebno 4,5 litara vode, a do prije 10 godina bilo je potrebno šest. U periodu od šest godina, smanjili smo emisiju CO2 za čak 26%. Uprkos svim izazovima sa kojima se Crna Gora suočava kada je u pitanju sistem upravljanja otpadom, naša kompanija uspijeva da reciklira oko 50% otpada koji dolazi iz proizvodnje.

Pored toga, godinama promovišemo odgovorno konzumiranje alkohola, a podržavamo i razvoj zajednice u kojoj poslujemo.

Bitnu ulogu imaju i naši zaposleni koji, kao najbolji ambasadori, kroz različite humanitarne i „zelene“ akcije daju svoj doprinos i tako pokazuju da vjeruju u kompanijske vrijednosti. Kao našu veliku vrijednost izdvajamo upravo radno okruženje, zbog čega smo prva crnogorska kompanija koja je zavrijedila prestižan Family Friendly sertifikat. Ponosni smo i na dvostruko Top Employer priznanje čime je Pivara „Trebjesa“ globalno priznata po svojoj izvrsnosti u praksi sa zaposlenima. Uvjereni smo da samo ovakav sveobuhvatni pristup, u kojem zajedno stvaramo okruženje za rast zaposlenih i razvoj zajednice, može da nas dovede do trajnih i suštinskih promjena.

Da li vaša kompanija ima plan za poslovanje koji je u skladu sa idejom održivog razvoja, pri čemu se taj plan odnosi na vremenski period od 5 godina i više?

– Održivi pristup traži strateško djelovanje i vrijeme kako bi ulaganja dala mjerljive rezultate. Kompanija Molson Coors, čiji smo dio, ima jasnu strategiju i ciljeve održivosti do 2025. godine čijem ostvarenju težimo svi u grupaciji.

Važno nam je da i u narednim godinama što racionalnije trošimo prirodne resurse. Kao poseban izazov vidimo pitanje otpada i uticaja naše industrije na životnu sredinu. Važno nam je da, kao lideri u biznis zajednici, dodatno pokrenemo rješavanje ovog pitanja, pa smo, zajedno sa Privrednom komorom Crne Gore bili jedni od inicijatora kreiranja prve Studije o ambalažnom otpadu u Crnoj Gori.

Zadovoljstvo nam je što se održivi pristup naše kompanije i vrijednosti koje donosi prepoznaje, a to potvrđuje i prošlogodišnja prestižna nagrada Privredne komore Crne Gore za društvenu odgovornost. I u narednom periodu daćemo svoj važan i konkretan doprinos na različitim poljima održivosti.

Koji su, po vama, glavni problemi održivog razvoja današnjice?

– Najveći izazov vidimo u našim nastojanjima da važne teme održivog razvoja pretvorimo u nešto što će svim akterima društva privući pažnju i biti razlog da se pridruže i daju svoj doprinos. To nije uvijek lak zadatak jer je potrebno razumjeti ambijent u kojem djelujemo, aktuelne društvene prilike, interesovanja i potrebe građana. Trudimo se, da kroz saradnju sa našim potrošačima, biznis partnerima, civilnim sektorom i institucijama sistema, pažljivo osluškujemo i uvažimo njihove potrebe i stavove kako bismo zajedno došli do najboljih rješenja i trajnih vrijednosti za današnje, ali i generacije koje dolaze.

Dobra kompanija koja primenjuje principe održivog razvoja želi da utiče i na potrošače, ne samo svoje nego i generalno gledano…Koji savet biste dali potrošačima, kako bi sa njima bili u partnerskom odnosu u procesu održivog razvoja?

– Potpuno svjesni snage i važnosti brenda kao što je Nikšićko, u svakom trenutku, na autentičan i prijemčiv način, pokrećemo naše potrošače da baš oni, u svojim mikro zajednicima, pokrenu promjenu. Sa njima smo izgradili partnerski odnos i to kroz projekte koji traju godinama – poput Rock&Recycle koji se organizuje već deceniju na velikim muzičkim festivalima i u okviru kojeg smo, zajedno sa posjetiocima, sakupili preko 200.000 plastičnih čaša koje smo poslali na reciklažu.

Ponosni smo i na eko platformu Nikšićko Green, akcije pošumljavanja, kao i na projekat „Kad pijem ne vozim“ kroz koji, već 15 godina, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova ukazujemo na odgovorno konzumiranje alkohola.

Ovo je samo dio društveno odgovornog angažovanja Pivare „Trebjesa“ u kojem ključni segment čine često upravo naši brojni potrošači. Kada vidite da se svijest mijenja na bolje onda ste ponosni što imate privilegiju da budete zamajac promjena.

Autor: Nenad Danilović

Izvor: Advertiser Serbia

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.