Lep ukus ima tursko pivo

Izvor: B92, 01.Mar.2024, 07:59

Lep ukus ima tursko pivo

Partizan je u 27. kolu došao do svoje 13. pobede u ovoj sezoni Evrolige.

Crno-beli su pred 20.200 navijača u Štark areni savladali ekipu Anadolu Efesa sa 100:90 i tako se vratili u igru za plasman u plej-in.

Od ogromnog značaja je bila ova utakmica za izabranike Željka Obradovića, maltene moglo bi se reći i u neku ruku eliminaciona, ali je Partizan na kraju uspeo da odigrao možda i najbolji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << meč ove sezone i slavi protiv dvostrukog prvaka Evrope.

Uspeo je Partizan da tako prekine seriju poraza.

Crno-beli su bili u nizu od tri utakmice bez trijumfa u Evroligi, na šta su se nadovazali i neki loši rezultati u ABA ligi, kao i poraz od Crvene zvezde u finalu Kupa Radivoja Koraća, ali je Partizan da sve ti prevaziđe, izbori se sa pritisakom i na ovom meču pokaže karakter i uz pomoć navijača slomi otpor ekipe iz Istanbula.

Nisu crno-beli dozvolili na ovom meču da bude bilo kakav drugačiji ishod od pobede, ali ona nije došla tako lagano kao što je izgledalo na krajnjem rezultatu.

Videćemo da li će pobeda nad Efesom kao i prošle sezone ponovo biti znak bolje igre Partizana, kao što je bio slučaj u prošloj sezoni, kada je posle tog trijumfa krenuo uzlet crno-belih ka gornjem delu tabele Evrolige.

Partizan je ako hoćemo da povučemo paralele u odnosu na prošlu sezonu sada bio na svega jednoj pobedi manje nego lani, a sada je posle dužeg vremena stigao do te magične brojke od 12 trijumfa kojim su ostali u borbi za plej-in.

Za razliku od prethodnih utakmica Partizan je sada protiv jedne ekipe koja je dobro skakački podešena dobio borbu ispod koša.

Crno-beli su kada se pogleda krajnja statistika bili na jednom skoku više u odnosu na rivala, i to je jedan od pokazatelja kakva je želja bila izabranika Željka Obradovića da se ova utakmica dobije.

Nisu Panter i drugovi dozvolili Efesu da se razmaše od početka meča, imao je Partizan sreće da glavne poluge ekipe iz Istanbula nisu bile na svom nivou.

Šejn Larkin je utakmicu završio sa svega 11 poena, što je malo za njegove apetite. Kada se pogleda i ustavnovi da je imao procenat šuta 4/10, sve je jasno.

S druge strane, glavna nepoznaniaca Vil Klajburn za koga se do nekih malo više od sat vremena pre početka utakmice nije znalo hoće li uopšte igrati svoje poene postizao na kraju meča, kada je Partizan već stekao prednost koji Efes nije mogao da vrati.

Dok veliku stvar je urađena i na odbrani od Ilajdže Brajanta koji nije imao svoje veče u Beogradu, jer je utakmicu završio sa osam poena.

Utakmicu sa dosta ritma smo gledali u Beogradu. Duel dve ekipe kojima odbrane nisu jače strane, što je potvrdio i krajnji rezultat meča.

Da se nije igra puno prekidala govori podatak da je posle 20 minuta igre izvedeno po jednocifreni broj penala u redovima obe ekipe.

Jednu NBA košarku smo gledali pogotovo u poslednjoj deonici kada se igralo bokserskim rečnikom spuštenih gardova i gde je Partizan ostao na nogama posle ove teške borbe.

Dobro je Partizan koristio tokom celog meča taj podatak da su gosti konstatno išli ispod bloka posle centralnog pik-en-rola ili igre dva na dva, i to je otvaralo mnogo prostora pre svega Kevinu Panteru koji je to znao kako da kazni.

Kapiten Partizan je imao svoje šutersko veče, pa je Efesu ubacio tri trojke iz četiri pokušaja.

Partizan je na ovom meču bio uglavnom u rezultatskom plusu. Nije bilo panike posle malo slabijeg starta utakmice, gde je Efes imao blagu prednost.

Ovo je možemo reći pa i jedna od najkonstatnijih utakmica crno-belih, u kojoj Partizan nije imao velikih amplituda u igri.

Crno-beli su od trenutka kada su preuzeli vođstvo, a to je bilo sredinom drugog perioda više nisu, to više nisu ispuštali i do kraja meča bili ispred Efesa i na kraju slavili.

Jeste mali problem napravio Nemac Tibor Plajs koji je u poslednjoj deonici i pred kraj treće ušao u seriju poena, ali to nije uticalo na krajnji rezultat, jer sve osim pobede Partizana na meču realno bi bilo nezasluženo.

Kada u ekipi imate četiri dvocifrena igrača, od koijh jedan postigne 30 poena, mala je verovatnoća da ćete na kraju biti poraženi.

Neverovatan.

To je možda najbolja reč koja opisuje partiju Alekse Avramovića na ovom meču. Brz, hitar, agresivan i što je možda i najbitnije precizan u presudnim momentima.

Plejmejker Partizana je odigrao najbolju utakmicu u dresu Partizana kada se radi o utakmicama u Evroligi, gde je ubacio okruglo 30 poena.

Opet se vidi koliko je Aleksi značilo to što je pre ovog meča igrao u reprezentaciji Srbije, gde je na oba meča bio jedan od najboljih aktera meča i tu igru i to samopouzdanje je preneo na parket Štark arene.

Od starta meča, od prvog minuta od kada je kročio na parket Aleksa je plenio svojom igrom.

Prodori, dodavanja trojke, dvojke, iznuđeni faulovi, sve je Aleksa radio kako treba i kada je ekipe bila u maloj krizi, kada je Efes u toku trećeg perioda istopio prednost preko Tibora Plajsa, kada u nekoliko napada nije dolazio do poena, Avramovič je bio taj koji je bukvalno izmišljao poene i tako vratio i ponovo pokrenuo napad Partizana.

Nošen gromoglasnom podrškom sa tribina Aleksa je ponovo davao energiju ekipi, bio je dosta aktivan u odbrani, imao je nekoliko presečnih lopti, koje su prouzrokovale kontra napade na drugoj strani i lake poene za crno-bele i tako održavao Partizan u rezultatskom plusu.

Kada je škripalo Avramović je bio taj koji je preuzeo ključeve igre i seo za volan parnog valjka koji je odvezao do krajnjeg cilja, a to je bila pobeda na ovom meču.

Ne treba skrenuti sa uma i dobru partiju Danila Anđušića. Srpski košarkaš je možemo reći posle dužeg vremena odigrao jednu zrelu partiju, onako kako se od njega i očekuje.

Nije Danila bilo na parketu neko vreme, uglavnom je on bio taj kojeg je Željko Obradović izabrao da bude prekobrojan na utakmici, tako da i nije imao prilika da se u Evroligi pokaže u pravom svetlu, ali je to sada uradio.

Nepogrešiv za tri poena Danilo Anđušić je podsetio na utakmcu protiv Monaka od prošle godine kada je svojim dalekometnim paljbama pomogao Partizanu da dođe do pobede, a tako je bilo i sada.

U drugom poluvremenu su se akcije igrale za njega, Danilo je to dobro koristio i često kao što smo upravo napisali i pogađao. Mučio je odbranu Efesa, svojim trojkama i tako ih držao na distanci. Nisu samo trojke bile ono što je obeležilo igru reprezentativca Srbije.

Tu su bili i česti prodori do koša, posle kojih je Anđušić izborio penale sa kojih je bio nepogrešiv (6/6). Tu je Anđušić pokazao veliku dozu hrabrosti i dokazao da je istrajan i da od njega Partizan može mnogo da dobije, što je sada i pokazao.

Jedino je pitanje hoće li ova partija Danila Anđušića kupiti kredite kod Željka Obradovića i kada Partizan bude kompletan, ostaviti iskusnog šutera među 12 izabranih da se bore za crno-beli dres na evroligaškim terenima. Ako gledamo samo ovu utakmicu, onda nema zime za Danila.

Amerikanac koji poseduje i pasoš Azerbejdžana izgleda da se navikao da na jednoj utakmici ne izlazi sa teena. Zek je na meču reprezentacije koju je igrao protiv Švajcarske na terenu proveo svih 40 minuta.

Taj recept je Željko Obradovič primenio i na ovom meču protiv Efesa, u kojem je Ledej odigrao svakim minut i svaki sekund. I delueje da mu to prija.

Još jedna njegova dobra partija, Ledej je ubacio 21. poen i bio je bilizu dabl-dabla.

Flertovao je Ledej sa duplim brojkama u dve kolone, ali na kraju nije uspeo da do njih dođe, ako pitate svakog navijača Partizana to nije ni bitno, jer je pobeda u džepu.

Interesantno bi bilo da se ustanovi koliko je Ledej puta postizao poene jednom rukom na ovoj utakmici. Već njegov zaštitni znak je postao prodor do koša i onda nešto malo ispod granice penala okret ka košu i šut jednom rukom, što Ledej pogađa pa i žmureći.

Sem tih poena Ledej je imao i nekoliko atraktivnih zakucavanja, posle kojih je dizao decibele u Areni.

Uspevao je Ledej da u drugom delu meča posebno svojim dobrim kretnjama se izbori za otvoreni šut i koji je kaznio preciznim pogtkom van linije 6,75.

Nije bilo sve baš tako idealno za Ledeja u ovom meču. Znao je i da kikse pogotovo u napadu i ponekad izgubi loptu, posle koje je Efes imao prodor do lakih poena. Ali se brzo znao da se iskušpi na drugoj strani svojim poenima posle prodora.

Kada se sve sabere Ledej postaje faktor stabilnosti u ekipi Partizana, samo ga ne treba dirati, tačnije izvoditi sa terena.

Igrač koji je zaslužio podjednake pohvale kao prethodno spomenuta tri igrača je Mateuš Ponjtika.

Poljak nije imao poenterski učinak kako je očekivao, ali je bio sasvim koristan na terenu.

Brojka od deset indeksnih poena dovoljno govori kakva je ovo bila utakmica za Ponija uz svega postignuta dva poena, koji je kao i Aleksa posle dobre partije u reprezentaciji u Partizan se vratio sa dosta samopouzdanja.

To je i pokazao od samog starta meča kada je bio zadužen u odbrani za igrača koji prenosi loptu, i taj posao je odradio kako treba.

Uspeo je u prvom delu meča da dva puta iznudi faul u napadu.

Da u napadu utiče na dobru distribuciju lopte, tako da njegovih dva poena imaju veliki značaj na ovom meču.

Ovo će sigutno dosta značiti Mateušu, koji je imao malo teži start sezone posle povrede, ali sada kao da pokazuje o kakvom se igraču radi.

A ako nastavi Ponitka u ovom smeru nema sumnje da će Partizan dobiti pravog igrača u najbitnijem delu sezone.

Glavni akter ove utakmice je bez sumnje trener crno-belih Željko Obradović.

Gromoglasna podršjka za trenera Partizana je prema proceni zakovala najtrofenijeg trenera u Evropi za klupu crno-belih.

Stvarno je bilo dosta emotivno nekih desetak minuta pre početka meča kada je cela Arena nekoliko minuta skandirala njegovo ime i to uz parolu "Željko Obradović, jedan je od nas".

Verujemo da nije bilo lako u tim mometima ni treneru Partizana koji je tu energiju sa tribina uspeo da prenese na svoje igrače, koji su uspeli da se izbore sa protivnikom i dođu do veoma važne pobede.

A koliko je sve ovo u Štark areni značilo Željku Obradoviću dovoljno govori i izjava trenera Partizana posle meča na konferenciji za medije.

"Ili ću biti u Partizanu ili neću raditi. Mnogo je lako. E, sad, kako će biti u nastavku, to ćemo videti".

Partizan je posle ove pobede stigao na deobu desetog mesta sa skorom 13:14 sa ekipom Valensije.

Crno-belima je sada svaka utakmica od velike važnosti. Posle ove pobede slede dva gostovanja.

Prvo se ide u Milano na duel protiv Armanija, gde neki posle ove pobede i velike doze samopouzdanja vide šansu da Partizan dođe do brejka koji bi mnogo značio u borbu za nastavak takmičenja u Evroligi.

Posle duela u Milanu sledi gostovanje Barseloni, a onda nekoliko utakmica na domaćem parketu.

Pre svega se tu misli na duplo kolo, u kojem će Partizana prvo se sastati sa Baskonijiom, a onda i sa Real Madridom.

Dobra stvar po Partizan je ta što će do kraja ligaškog dela Evrolige, igrati većinu utakmica na domaćem terenu, što predstavlja veliku prednost za ekipu Željka Obradovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Pivo

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.