10 sjajnih načina da upotrebite svaki deo pomorandže, pa i njenu koru

Izvor: eKlinika.rs, 10.Mar.2021, 18:02

10 sjajnih načina da upotrebite svaki deo pomorandže, pa i njenu koru

Prirodno slatki sok od pomorandže obiluje sastojcima koji pogoduju zdravlju Foto: Shutterstock

Pomorandže su voće posebno aktuelno tokom zimskog perioda. Bogate vitaminom C i antioksdansima, neverovatno su hranljive. I, najbolje od svega, svaki njihov deo može da se iskoristi na bezbroj načina.
1. Bezalkoholna pića Sigurno ste nekad, verovatno tokom toplih letnjih meseci pili vodu s limunom, ali da li ste je probali s narandžom? Napitku možete da date odličan >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << ukus ako ovo voće isečete na kolutove, a zatim ga spustite u vreli čaj, vodu, kombuhu ili pivo.
2. Alkoholna pića Zašto da kupujete aromatizovanu votku, kad ona može biti i domaća? Napravite sopstvenu domaću votku sa ukusom, pomoću ove jednostavne metode.
Nožem za guljenje napravite trake od kore dve pomorandže. Smestite ih u veliku teglu i prelijte sadržajem jedne flašice votke. Poklopite i promućkajte. Ostavite nekoliko dana dok se ne postigne željeni ukus, a zatim procedite pomoću gaze ili cediljke sa sitnom rešetkom. Votku, zatim, čuvajte na sobnoj temperaturi ili u frižideru.
3. Sirup od kore Kandirana kora od citrusa nije samo ukusna poslastica, već je i pametan način da se smanji količina otpada i da se svi delovi ovog ploda iskoriste.
Uklonite pomorandžinu koru i sa nje skinite potkoricu. Isecite je, zatim, na trake. Spustite ih u vrelu vodu na 15 minuta, a zatim ih ocedite. U dublji lonac naspite jednu i po šolju šećera i 3 šolje vode. Zagrevajte, uz mešanje, do ključanja. U smešu stavite trake narandžine kore i dinstajte 30 minuta, dok kora ne postane vrlo mekana. Ocedite, a sirup nakon hlađenja čuvajte u frižideru.
Možete da ga iskoristite tako što ćete njime da zasladite koktele, čaj ili ćete ga dodati sladoledu ili drugim poslasticama.
4. Kandirana kora Pošećerite kore i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje, dok se šećer potpuno ne osuši, u trajanju od tri sata ili duže. Možete da ostavite da tako odstoji preko noći, a ujutro su spremne za degustaciju. Naravno, možete da ih umočite u rastopljenu tamnu čokoladu i tako dobijete ukusan i zdrav domaći slatkiš.
5. Sok od pomorandže Odličan uz doručak, prirodno slatki sok od pomorandže obiluje sastojcima koji pogoduju zdravlju. Čaša od 2 decilitra pruža 420 miligrama kalijuma koji je zdrav za srce, 41 mikrogram folata, koji su neophodni za buduće mame, kao i više od 100 odsto dnevne potrebe za vitaminom C, koji je neophodan za dobar imunitet.
6. Ukusne kockice Napravite kockice leda sa sveže isceđenim sokom od narandže i spustite ih u čaj, vodu, limunadu ili smuti. Ovo je jednostavan način da pojačate ukus pića i dodate mu vitamin C.
7. Aroma pecivima Malo svežeg soka od pomorandže daje sjajan ukus kolačima, kiflicama i slatkom hlebu. Polovinu količine bilo koje tečnosti, mleka, vode ili kisele vode koja je predviđena receptom možete da zamenite svežim sokom od pomorandže. Na primer, ako recept zahteva pola šolje mleka, zamenite polovinu predviđene količine četvrtinom šolje soka od pomorandže.
8. Marinade i prelivi Piletina, riba, govedina, svinjetina i tofu mogu da dobju divan šmek zahvaljujući ukusnoj marinadi od citrusa. Kombinujte sveži sok od pomorandže sa ekstra devičanskim maslinovim uljem, belim lukom, svežim đumbirom, svežim začinskim biljem, solju i biberom.
9. Narendana kora Kora pomorandže može da da ukus mnogim jelima. Izrendajte je i dodajte jelima od morskih plodova, piletine, žitarica i povrća. Jednostavno, naribajte koricu preko tiganja dok je jelo u pripremi.
10. I ukras i ukus Ulepšajte izgled svog serviranog obroka, i to bilo kojeg slatkiša, salate ili pečenog jela, tako što ćete po vrhu posuti malo mrvica sitno narendane kore. Ovo će obroku dati i diskretnu aromu, u kojoj ćete uživati.
 
Članak 10 sjajnih načina da upotrebite svaki deo pomorandže, pa i njenu koru se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.