Pomoć za penzionere skupljena iz budžeta ministarstava

Izvor: Studio B, 18.Okt.2010, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć za penzionere skupljena iz budžeta ministarstava

Pomoć od po 5.000 dinara za penzionere sa malim penzijama skupljena je preraspodelom budžeta 12 ministarstava.

Prema rešenju objavljenom u Službenom glasniku, ukupna suma od 4,7 milijardi, odnosno tačno 4.697.255.000 dinara, preraspodeljena je najvećim delom sa razdela ministarstava finansija i ekonomije, kao i iz stavki namenjenih za "nefinansijsku imovinu koja se finansira iz sredstava za realizaciju Nacionalnog investicionog plana".

Penzionerima je isplaćeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << oko sedam milijardi, od čega su dve milijarde ranije postojale u budžetu, dok je ostatak prebačen sa drugih stavki u budžetsku rezervu.

Iz razdela budžeta Ministarstva finansija, sa stavke namenjene otplati domaćih kamata odvojena je jedna milijarda i 7,8 miliona dinara, jedna milijarda potiče sa stavke za zemljište, dok je 900 miliona bilo namenjeno za zgrade i građevinske objekte.

Od novca prvobitno planiranog za NIP, 1,5 milijarda prelila se za jednokratnu pomoć penzionerima - 300 miliona sa razdela Ministarstva ekonomije, 96 od Ministarstva rudarstva, 66 od Ministarstva rada, 64 od Ministarstva omladine i sporta, 34 od Ministarstva kulture, 30 od Ministarstva dijaspore, 93 od Ministarstva za Kosovo, 344 od samog Ministarstva za NIP, 90 od Ministarstva trgovine, 14 od Ministarstva zdravlja i 44 od Ministarstva vera.

Prebacivani su i vrlo mali iznosi, poput 100.000 prvobitno namenjenih za naknade u naturi u jednoj stavki ili 305.000 predviđenih za socijalna davanja.

Sve zajedno, 4,697 milijardi prebačeno je u budžetsku rezervu, a potom na razdeo Ministarstva rada, za isplatu pomoći.

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović izjavila je danas da je pomoć penzionerima isplaćena na osnovu ušteda koje su postignute u nekim ministarstvima, pre svega u Ministarstvu za NIP, Ministarstvu ekonomije i Ministarstvu finansija.

"Usvajanjem izmena Zakona o budžetskom sistemu data je veća fleksibilnost Ministartvu finansija u raspodeli prihoda budžeta", rekla je Dragutinović.

Ona je objasnila da je budžetska rezerva bila manja od dozvoljenih 1,5 odsto ukupnih prihoda budžeta, pa su u tu rezervu prebačene uštede pojednih budžetskih korisnika iz kojih je isplaćena jednokratna pomoć penzionerima od 5.000 dinara.

Za te namene je potrošeno oko sedam milijardi dinara.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Pomoć za penzionere skupljena od novca 12 ministarstava

Izvor: Danas, 18.Okt.2010

Pomoć od po 5.000 za penzionere sa malim penzijama skupljena je preraspodelom budžeta 12 ministarstava. Prema rešenju objavljenom u Službenom glasniku, ukupna suma od 4,7 milijardi, preraspodeljena je najvećim delom sa razdela ministarstava finansija i ekonomije, kao i iz stavki namenjenih za „nefinansijsku...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.