Ljajić:Bez starosne granice za žene

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 27.Okt.2009, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić:Bez starosne granice za žene

Beograd -- MMF je odustao od zahteva za izjednačavanje starosne granice žena sa muškarcima prilikom ostvarivanja prava na penziju, kaže ministar Rasim Ljajić.

"Neće biti izjednačavanja starosne granice za žene i muškarce, jer u našim uslovima to ne bi bilo ni logično ni opravdano. U proces (reforme) moramo ući postepeno, vrlo obazrivo - nema tu ni lakih ni brzih rešenja, uradićemo ono što je najbezbolnije da ispravimo neke nelogičnosti iz zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o penzijskom invalidskom osiguranju", rekao je Ljajić.

Ministar rada i socijalne politike Srbije kaže da neće biti promena u ukupnoj visini socijalnih davanja u 2010. godini, ali da postoji realna mogućnost proširenja broja korisnika materijalne pomoći.

To povećanje je realno moguće uzimajući u obzir posledice nastale pojavom globalne ekonomske krize, rekao je on i dodao da je informisao Misiju MMF o novinama koje će nastati donošenjem novog zakona o socijalnoj zaštiti, koji priprema radna grupa Ministarstva rada i socijalne politike.

Novim rešenjima će, kako je istakao, biti omogućena pravednija raspodela socijalnih davanja. Ljajić je dodao i da će zahvaljujući donošenju novog zakona biti smanjena mogućnost zloupotreba, na koje ukazuje dosadašnja, višegodišnja praksa u oblasti socijalne zaštite, što će, kako je istakao, omogućiti stabilnost sistema na duži vremenski period.

Prema njegovim rečima, u sistemu penzijskog osiguranja postoji značajan prostor za uštedu, jer u ovom trenutku 22 odsto ukupnog broja penzionera prima invalidske penzije, a isto toliko ih to pravo ostvaruje po osnovu benecifiranog staža. Ministar je podsetio da je Vlada Srbije usvojila zaključak o povezivanju radnog staža radnicima kojima iz nekog razloga doprinosi za penziono osiguranje nisu uplaćivani i dodao da u 256 preduzeća 44 hiljada radnika nema povezani staž.

Ljajić je objasnio da su naknade za porodiljsko odsustvo obezbeđene za 2010. godinu, ali će biti izmenjena "osnova za njihovo utvrđivanje". Prilikom određivanja te naknade u obzir će biti uzimana prosečna zarada od prethodnih 12 meseca, čime će biti ostvarena ušteda od 1,5 milijardi dinara. Takvim uštedama niko neće biti "zakinut", uverava ministar i dodaje da u Srbiji socijalna davanja ne mogu biti niža. Zbog toga će u narednoj godini iz budžeta za tu namenu biti izdvojeno više sredstava, jer se računa na veći broj korisnika.

Ilić: Važno zadržavanje granice

Direktor Nacionalne službe Srbije za zapošljavanje (NSZ) Vladimir Ilić kaže da bi pomeranje starosne granice za odlazak žena u penziju onemogućilo zapošljavanje novih ljudi. Ilić je naveo da se na evidenciji NSZ nalazi 737 hiljade ljudi, od čega je 55 odsto žena.

Prema njegovim rečima, žene teže dolaze do posla i prosečno čekanje žena na posao je četiri godine, a za muškarce tri godine. "Osim toga žene su preuzele veliki egzistencijalni teret u porodicama", rekao je Ilić.

Kako je rekao, uslovi rada za žene u Srbiji su nepovoljniji nego u razvijenim zemljama gde se primenjuju viši standardi zaštite od profesionalnih oboljenja. "U Srbiji žene pre oboljevaju od različitih profesionalnih oboljenja, a troškovi lečenja nadmašuju zarade", rekao je Ilić i dodao da žene u Srbiji imaju do 20 odsto niže zarade od muškaraca za istu vrstu posla.

On je naveo da je bitno i da se ne povećavaju porezi, to povećanje imalo inflatorno dejstvo, dovelo bi privredu u nezavidan položaj, a domaćinstvima bi trebalo više novca za porodični budžet.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.