Car Lazar bivšem ratnom komandantu Prištinskog korpusa

Izvor: JužneVesti.com, 19.Jun.2023, 13:34

"Car Lazar" bivšem ratnom komandantu Prištinskog korpusa

Od 10 predloga koji su pristigli za dodelu vidovdanskih priznanja koje svake godine dodeljuje Toplički upravni okrug, stručna komisija je izabrala general-pukovnik u penziji Vladimir Lazarević za ovogodišnjeg dobitnika povelje "Car Lazar". Osim ovog priznanja, dodeljene su i dve povelje “Carice Milice”, kao i povelje “Jug Bogdan”, “Milan Toplica” i “Kosančić Ivan”.

Toplički okrug povelje zaslužnim >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << pojedincima i institucijama dodeljuje u okviru Svetopličkog vidovdanskog sabora, koji se održava 28. juna u porti manastira Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Kondželju kod Prokuplja.

Osim povelje "Car Lazar" koja je pripala generalu Lazareviću, Organizacioni odbor Sabora odlučio je da nagradi poveljom "Carica Milica" doktorku Biljanu Petrović i prof.dr Lelicu Todorović, povelja “Jug Bogdan” pripala je profesoru Dejanu Antiću, priznanje “Milan Toplica” pripalo je potpukovniku Borku Bućkoviću i povelju “Kosančić Ivan” poneo je Radoslav Sretenović.General u penziji Vladimir Lazarević dobio povelju Car Lazar; foto: Vanja Keser

Sve odluke Organizacioni odbor je doneo jednoglasno, a najveće priznanje i povelja "Car Lazar“, pripala je generalu Lazareviću koji je u vreme NATO agresije bio i komandant Prištinskog korpusa, a početkom 2000. godine postavljen je za komandanta Treće armijske oblasti vojske Jugoslavije. Dao je nemerljiv doprinos u odbrani naše zemlje tokom agresije 1999. godine i smatramo da je pravi primer mlađim generacijama kako se bori i brani svoja zemlja - kaže se između ostalog u obrazloženju Organizacionog odbora.

Svečano uručivanje priznanja biće na Vidovdanskom saboru u sredu, 28. juna na Svečanoj akademiji koja će biti održana u u porti manastira Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Kondželju kod Prokuplja.

Na akademiji će biti dodeljene zahvalnice i nagrade i autorima najboljih radova literarnog konkursa za osnovce koji tradicionalno povodom Vidovdana raspisuje Toplički upravni okrug.

Inače, General Vladimir Lazarević je, pored generala Nebojše Pavkovića, najistuknutiji ratni komandant srpske vojske tokom rata na Kosovu 1998-99 i odbrane Srbije od NATO agresije i terorističke "UČK".

Osuđen je u Haškom tribunalu na 14 godina zatvora zbog komandne odgovornosti za zločine nad civilnim stanovništvom počinjene tokom rata na Kosovu, kako piše u presudi Tribunala. U Srbiju se vratio 2015. godine, kada ga je na niškom aerodromu dočekao kompletan državni i gradski vrh.

General Lazarević je tada negirao krivicu i rekao da je osuđen “bez ijednog materijalnog dokaza”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Prestižno topličko, vidovdansko priznanje "Car Lazar" generalu Lazareviću

Izvor: JuznaSrbija.info, 19.Jun.2023

Od 10 predloga koji su pristigli za dodelu vidovdanskih priznanja koje svake godine dodeljuje Toplički upravni okrug, stručna komisija je izabrala general-pukovnik u penziji Vladimir Lazarević za ovogodišnjeg dobitnika povelje „Car Lazar“. Osim ovog priznanja, dodeljene su i dve povelje “Carice...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.